Noi măsuri de relaxare în România? Iohannis a anunţat o şedinţă legată de pandemia de covid-19

Iancu Andreea 03.03.2022, 22:23
Noi măsuri de relaxare în România? Iohannis a anunţat o şedinţă legată de pandemia de covid-19

Administrația Prezidențială a transmis o informare importantă, care ar putea să aducă vești despre noi măsuri de relaxare în România. Președintele Iohannis a anunțat o ședință în care vor fi discutate mai multe teme legate de pandemia de covid-19 în țara noastră.

Iohannis, ședință despre noile măsuri de relaxare din România

Un mesaj venit din partea Administrației Prezidențiale informează că vineri, 4 martie, urmează să aibă loc o ședință cu mai mulți reprezentanți ai Guvernului, care urmează să discute mai multe teme care privesc pandemia de covid-19 din țara noastră. Întrunirea, la care vor participa mai mulți miniștri, alături de președintele Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, ar putea stabili care sunt noile măsuri de relaxare.

„La ședință vor participa Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Adriana Pistol”, a informat Administrația Prezidențială.

Noi măsuri de relaxare în România, anunțate de președintele Iohannis într-o ședință despre pandemia de covid-19
Ministrul Rafila, propuneri privind măsurile restrictive, în contextul pandemiei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre eliminarea unora dintre restricții

Ședința urmează să fie organizată în contextul în care, din partea Ministerului Sănătății, au venit mai multe propuneri pentru Guvern privind măsurile de relaxare din perioada următoare. Potrivit datelor recente, specialiștii au observat o scădere importantă, „constantă”, a tuturor indicatorilor care privesc pandemia de covid-19 din România.

„Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. (…) Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. (…) Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (…) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare. (…)

În curând estimăm să ajungem, într-un interval de una-două săptămâni, la sub o mie de cazuri înregistrate zilnic şi, implicit, şi cu o scădere a incidenţei cumulate la nivel naţional. (…) În ceea ce priveşte paturile la Terapie Intensivă, ne găsim – şi asta este raportarea zilei de ieri – la 47,5% grad de ocupare”, a spus Rafila.

Ce se întâmplă cu certificatul verde și cu masca de protecție

Printre propunerile ministrului Sănătății se regăsesc și măsuri care implică masca de protecție, care ar urma să nu mai fie obligatorie la exterior, ci doar în spațiile aglomerate, cu titlu de propunere. Pe de altă parte, în spațiile închise se recomandă păstrarea măștii de protecție. Totodată, Alexandru Rafila a menționat că certificatul verde Covid ar urma să nu mai fie obligatoriu pentru accesul în centrele comerciale, ori în instituții publice, pensiuni sau restaurante.

„Masca, în mod evident, nu se va mai utiliza în exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate. Sunt doar propuneri. (…) Este vorba despre accesul fără certificatul COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, hoteluri, pensiuni şi restaurante.

De asemenea, creşterea limitei de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii de interval orar (…) pentru competiţiile sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. De asemenea, se permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane”, a mai spus ministrul.

Totodată, există posibilitatea ca măsurile de izolare și carantină pentru persoanele care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat să se păstreze. De asemenea, testarea săptămânală a personalului sanitar și care activează în centrele de îngrijire a vârstnicilor să fie și ea menținută. Pentru a se asigura de evoluția favorabilă, autoritățile recomandă menținerea vigilenței.

„Încă noi ne menţinem poziţia că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă, (…) să rămână închise activităţile din baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament în astfel de locuri”, a completat Alexandru Rafila.

Cel mai recent bilanț Covid, de joi, 3 martie, raportat de Grupul de Comunicare Strategică, indică 5.953 de cazuri noi și 105 decese, la care se adaugă nouă decese anterioare. La ATI sunt internați 848 de pacienți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...