Sporturile electronice vor fi recunoscute în România. Universul E-Sports va atinge 2 miliarde de dolari anul acesta

Andrei Cezar 03.02.2022, 15:55
Sporturile electronice vor fi recunoscute în România. Universul E-Sports va atinge 2 miliarde de dolari anul acesta

Sporturile electronice ar putea fi recunoscute cât de curând și în România. Un proiect de lege pentru reglementarea industriei de E-Sports, care se estimează că va atinge anul acesta la o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari la nivel global, a fost depus deja în Parlament. Anul trecut, în România, industria de E-Sports și Gaming a generat o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro.

UPDATE 15.50  Președintele Senatului, Florin Cîțu, a transmis joi că a retras proiectul de lege privind recunoașterea sporturilor electronice în România. Motivul este acela că „ar mai fi câteva lucruri de clarificat”. „L-am depus pentru că am vrut să-l depun. L-am retras pentru că sunt câteva lucruri de clarificat şi când va fi gata, va reveni„, a spus Cîţu, la Parlament.

Industria E-Sports-ului va fi reglementată și în România

De la an la an, sportul electronic cunoaște o expansiune tot mai mare. E-Sports este un fenomen la nivel global, cu turnee ce oferă premii de zeci de milioane de dolari. Gaming-ul și E-Sports-ul adună împreună jucători profesioniști de pe întreg mapamondul și este o industrie care generează o cifră de afaceri ce depășește 190 de miliarde de dolari.

În România, există peste 100 de companii, cu peste 6.000 de angajaţi, iar în țara noastră se desfășoară diverse evenimente importante de gaming cu preponderență pe domeniul E-Sports, precum Bucharest Gaming Week, Digital Crusade sau Romanian Esports League. Acestea adună cumulat milioane de vizitatori, atât fizic cât și online, din România și din străinătate.

Proiectul de lege a fost inițiat de către reprezentanți ai PNL în urma unor discuții cu jucători profesioniști, manageri și organizatori de competiții din industria de E-Sports. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat la începutul acestei săptămâni de către președintele PNL Florin Cîțu. 

Partidul Național Liberal este cel mai puternic partener al mediului privat și este deschis în fața pieței și industriilor creative. Industria de E-Sports din România avea nevoie de o recunoaștere formală pentru a se dezvolta și noi am răspuns pozitiv în cel mai lliberal mod posibil. Cea mai corectă reglementare este cea cerută de piață. Am depus un proiect de lege pentru E-Sports la începutul sesiunii parlamentare.” a declarat Florin Cîțțu, potrivit unui comunicat remis de Tineretul Național Liberal.

România, în top 10 la nivel european în industria de gaming

Președintele Federației Internaționale de E-Sports, Vlad Marinescu, este încântat de acest demers și spune că, odată reglementat, domeniul va cunoaște un succes și mai mare: „Recunoașterea E-Sports în România va contribui în mod direct la creșterea acestei industrii și va duce reușitele României la cel mai înalt nivel”.

Anul trecut, Federația Internațională de E-Sports împreună cu ROESF, partenerul său local, au organizat în premieră European Nations Cup, turneu la care au participat echipe din 112 țări europene. O altă competiție în care România a câștigat locul doi la una dintre probe a fost IESF World Championshi 2021.

România este un punct important pe harta lumii în industria de gaming. La noi în țară se dezvoltă jocuri de top precum Fifa sau Assassin`s Creed, create de studiouri multinaționale precum Electronic Arts, Gameloft și Ubisoft. De asemenea, există și companii românești extrem de apreciate ca Amber, Killhouse Games sau Green Horse Games.

În România, industria dezvoltatoare de jocuri generează o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro anual.

Urmăriți Impact.ro și pe