Sondaj IRES. Ce cred românii despre Covid-19

Andrei Cezar 29.07.2020, 11:01

Majoritatea românilor sunt îngrijorați în ceea ce privește evoluția pandemiei, chiar dacă doar 16% dintre ei cunosc pe cineva infectat cu COVID-19, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Ce cred românii despre COVID-19, potrivit sondajului IRES

Aproape două treimi dintre români s-au declarat îngrijorați cu privire la situația generată de noul coronavirus în țara noastră. În această categorie se încadrează în proporții mai crescute femeile, vârstnicii și persoanele educate. Mai puțin îngrijorați sunt sub un sfert dintre participanții la studiu, iar 1 din 10 fiind deloc îngrijorați.

83% dintre respondenții studiului au dclarat că nu cunosc pe nimeni care să aibă sau să fi avut coronavirus. Totuși, spre deosebire de luna mai, numărul de persoane care cunosc oameni ce s-au infectat cu COVID-19 este mai mare cu 15 procente.

Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați. De aemenea, 7 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la riscul de a se infecta ei, personal, cu SARS-CoV-2.

Sondaj IRES. Ce cred românii despre Covid-19
Sondaj IRES. Ce cred românii despre Covid-19

Foarte puțini români testați

Românilor li s-au făcut foarte puține teste pentru COVID-19. Potrivit aceluiași studiu, doar 6% dintre români au fost testați la solicitarea autorităților și 7% la cererea angajatorilor. În timp ce doar 5 din 100 de români s-au testat din proprie inițiativă.

Cele mai multe persoane testate de autorități au fost tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 35 de ani (12%), în timp ce vârstnicii de peste 65 de ani au fost în proporție de doar 4%.

Când vine vorba de respectarea măsurilor de prevenție, în special de purtatul măștii de protecție, românii au fost foarte disciplinați. În proporție de 94% au declarat că au purtat mască, în timp ce 3% dintre respondenți au mărturisit că nu au purtat-o.

Pandemia de coronavirus a stricat și planurile de vacanță ale românilor. Doar 22% dintre ei au declarat că au fost plecați sau urmează să plece în concedii, în timp ce majoritatea oamenilor au răspuns că oricum nu intenționau să plece chiar și în situația în care nu era pandemie. 24% dintre respondenți s-au văzut nevoiți să amâne sau să anuleze vacanțele pentru când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 898 de subiecţi, prin metoda CATI, cu o eroare maximă tolerată ± 3,3%, în perioada 24-25 iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe