Şoferii cu maşini pe benzină, loviţi din plin. Anunţul tocmai a fost făcut

Stan Filon 21.01.2022, 08:14
Şoferii cu maşini pe benzină, loviţi din plin. Anunţul tocmai a fost făcut

Șoferii din România privesc de la începutul anului cum prețul benzinei și al motorinei crește zilnic. În fiecare zi din noul an carburanții s-au scumpit în medie cu doi bani, iar veștile proaste nu se opresc aici. Majorararea prețului la carburanți nu se va opri prea curând, iar toate prețurile la alimente, servicii și produse este de așteptat să crească odată cu scumpirea combustibililor.

Veste foarte proastă pentru șoferii din România

Vin vremuri și mai grele pentru români. Dacă prețurile energiei electrice și a curentului au explodat pur și simplu, iar alimentele au înregistrat și ele scumpiri masive, iată că lucrurile nu se opresc aici. Benzina și motorina se scumpesc în fiecare zi, iar celelalte produse și servicii urmează să se scumpească din nou și ele, ca într-un efect de domino.

Dacă în trecut nu exista un motiv întemeiat pentru ca prețul benzinei să crească, anul acesta producătorii de carburanți au unul serios. Acciza la carburanți s-a majorat de la 1 ianuarie cu 7 bani pe tonă, dar și barilului de petrol s-a scumpit. Acestea sunt principalele motive pentru care şoferii din România plătesc mai mult la pompă în acest moment.

Vesti proaste pentru soferii romani
Vesti proaste pentru soferii romani

Vin scumpiri în lanț

Dacă la finele lui 2021, carburanţii costau puţin peste 6 lei/litru, pe 21 ianuarie, litrul de benzină standard se vindea în București, de exemplu, cu prețuri cuprinse între 6, 41 și 6,79 de lei, pe când motorina se vindea cu prețuri cuprinse între 6,43 și 6,62 de lei pe litru.

„Creșterea prețurilor este influențată, pe de o parte, de scăderea cererii ca urmare a restricțiilor impuse de noul val pandemic, iar pe de alta de scumpirea petrolului, a energiei electrice, necesare în procesul de rafinare. La acestea se adaugă costurile operaționale ale benzinăriilor, în creștere semnificativă față de anul trecut”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu pentru Digi24.

În acest moment, şoferii români se plâng că un plin de carburant îi costă cu 25-30 de lei mai mult, chiar 40 de lei în unele cazuri, faţă de finalul anului trecut.

„- Groaznic. Asta e! N-avem ce să facem.

– Cât ați plătit acum pe plin în plus?

– În jur de 40 de lei, chiar azi-dimineață.

– Există niște băieți deștepți, care iau de la producătorul direct și vând în stație. Ca și în energie.

– S-a scumpit tot, nu numai motorina. Și întreținerea, și tot, toate utilitățile”.

La asemenea creșteri susținute de preț, analiștii spun că pragul de 7 lei va fi depășit foarte curând, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, iar scumpirile în lanț sunt invevitabile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...