Marea greşeală pe care o fac şoferii fără să ştie cât e de periculoasă. Are legătură cu motorina sau benzina din rezervor

Stan Filon 02.01.2022, 18:15
Marea greşeală pe care o fac şoferii fără să ştie cât e de periculoasă. Are legătură cu motorina sau benzina din rezervor

Mulți șoferi fac o greșeală care i-ar putea costa scump, mai ales de când s-au scumpit carburanții. Iar veștile proaste nu se opresc aici, deoarece atât benzina, cât și motorina urmează să se scumpească din nou, așa că greșeala foarte comună va continua și de-acum încolo, însă costul acesteia va fi unul de proporții.

Greșeala pe care o fac mulți șoferi, fără să știe

Unii șoferi rămân pe autostradă fără motorină, în ceea ce este cunoscută în România drept „pana prostului”. Aceștia nu sunt deloc luați prin surprindere, deoarece becul galben se aprinde cu mult timp înainte ca rezervorul să rămână fără combustibil. Cu toate acestea, mulți șoferi continuă să meargă cu mașina și mult după ce becul din bord se aprinde, fără să realizeze cât de mult rău pot face motorului mașinii, spun specialiștii.

„Greșeala pe care foarte adesea șoferii din România o fac este aceea de a crede că ei pot calcula cât mai au de mers. Este o mare greșeală. Nici măcar calculatorul mașinii nu poate calcula cu exactitate, deși el ne arată acolo, în bord, un range, o medie, un număr de kilometri pe care ar mai putea merge”, a spus Emil Gâtej, specialist în condus defensiv.

Greseala pe care o fac multi soferi, fara sa stie
Greseala pe care o fac multi soferi, fara sa stie

Ce se întâmplă dacă mergem mai mereu cu becul apprins de la rezervor

Așadar, mitul potrivit căruia de când se aprinde becul la rezervor mai putem parcurge 70-80 de kilometri este fals și asta ne-ar putea costa destul de scump.

„Contează foarte mult greutatea mașinii, contează drumul pe care mergem, poate să fie un drum pe care urcăm și atunci consumul crește. Pot fi tot felul de condiții variabile, de tipul consumatorilor autovehiculului, care pun lucru mecanic pe motor și atunci motorul va consuma mai mult carburant decât ne-am aștepta sau decât se așteaptă calculatorul mașinii și atunci riscăm să rămânem în pana prostului”, a mai declarat Emil Gâtej.

Specialistul spune că atunci când becul se aprinde în bord, trebuie să mergem la cea mai apropiată benzinărie pentru a alimenta cu combustibil, pentru a nu avea surprize neplăcute. Dar ce se poate întâmpla, mai exact, dacă mergem cu rezervorul pe minim? Ei bine, se poate ajunge până la blocarea injectoarelor.

„În rezervor este o pompă, care se și unge, se și răcește cu carburantul mașinii. Dacă rămânem fără carburant, riscăm ca această pompă să nu mai funcționeze, să se strice. Șoferii profesioniști nu merg cu martorul de combustibil aprins. Se pot trage gunoaie de pe fundul rezervorului, se înfundă injectoare și așa mai departe.”, spune Emil Gâtej, potrivit Digi24.ro.

Așadar, pentru a evita probleme serioase cu mecanica automobilului nostru, trebuie să nu mergem prea mult cu becul aprins de la rezervor, indiferent cât de scump este și urmează să fie carburantul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...