Situație fără precedent! A început școala, însă primăriile nu acordă ajutoare pentru elevi: „Vorbim de dezinteres generalizat și de nepăsare”

Mirabela Vasile 16.09.2020, 13:48
Situație fără precedent! A început școala, însă primăriile nu acordă ajutoare pentru elevi: „Vorbim de dezinteres generalizat și de nepăsare”

Un raport cu privire la bursele pentru elevi dezvăluie o situație dezastruoasă la nivelul României. Statistica a fost realizată de Societatea Academică din România în parteneriat cu instituția Avocatului Poporului.

Peste o sută de mii de elevi renunță la școală anual

Se pare că 70% dintre primăriile din țară nu acordă burse elevilor aflați în dificultate. Această prevedere este stipulată însă în Constituție. Constantin-Alexandru Manda a declarat într-un interviu pentru Libertatea cum autoritățile sunt de vină pentru abandonul școlar. Peste 100.000 de elevi renunță la școală în fiecare an.

”În aceste momente, când situația socio-economică din România devine din ce în ce mai dificilă, pe fondul pandemiei de COVID-19, bursele pentru elevi devin un instrument care face diferența între a abandona sau nu școala.”, spune Manda, pentru Libertatea.

Un numar impresionant de elevi abandoneaza scoala in fiecare an
Un numar impresionant de elevi abandoneaza scoala in fiecare an

Pentru orice localitate, oraș și chiar municipiu unde există școli, consiliul local este obligat este să ofere acești bani. Anual trebuie să aprobe prin hotărâre numărul și cuantumul burselor. De altfel, numărul burselor nu este stabilit după bunul plac al autorității locale. Trebuie să respecte niște criterii stabilite prin ordin de ministru, vechi din 2011.

”Așadar, elevii din mai multe categorii defavorizare (navetiști, orfani, bolnavi sau stare materială precară) primesc burse de ajutor social, cei cu venit redus – bursă de studiu, cei cu medie peste 8,50 – bursă de merit, iar olimpicii naționali primesc bursă de performanță.”, mai declară Manda.

De asemenea, banii pentru bursele școlare trebuie să vină din bugetul local. Edilul ori ceilalți aleși nu pot spune că nu au bani pentru aceste burse. Aceasta este o obligație legală și trebuie să fie prinsă în banii din bugetul local. Astfel, conform legii, la fondul de burse trebuie să contribuie și statul. Contribuția e reprezentată de sume defalcate din TVA.

Cât de importante sunt bursele școlare pentru elevii fără posibilități

”Într-o țară în care 2 din 5 copii sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar 32% dintre cetățenii între 0 și 17 ani trăiesc de pe o zi pe alta, sub limita sărăciei, bursele pentru elevi, mai ales cele de ajutor social, își arată extrem de mult utilitatea practică.

Peste tot se încalcă legea, absolut peste tot: și în județele sărace, și în cele bogate. În total, 95% dintre comune, orașe sau municipii încalcă legea, deoarece în 25% dintre ele se acordă parțial burse, legea fiind tot încălcată. Doar 180 de localități din 3.182 acordă burse așa cum scrie la lege”, a mai spus autorul raportului.

Urmăriți Impact.ro și pe