Simulare de amploare privind un dezastru chimic, în România. Arafat: „Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul”

Beatrice Dumitru 30.05.2022, 12:37
Simulare de amploare privind un dezastru chimic, în România. Arafat: „Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul”

România se pregătește pentru un dezastru chimic. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat că la Târgu Mureș va avea loc un exercițiu internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă. Acesta a precizat că exercițiul a fost programt cu mult timp în urmă, dar a a fost suspendat din cauza pandemiei de coronavirus. Iată ce presupune acesta.

Exercițiu de amploare la Târgu Mureș

În 2018 a avut loc o simulare de cutremur în România și era cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care avea loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Conform scenariului, avea loc un cutremur de 7,5 pe scara Richter, care ar fi putut fi urmat de mai multe replici.

Acum, la combinatul Azomureş din Târgu Mureş se va desfășura un exerciţiu internaţional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, pe parcursul a cinci zile. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că acest exercițiu nu are legătură cu războiul din Ucraina, fiind planificat de mai mult timp, dar a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus.

Simulare de amploare privind un dezastru chimic, în România. Arafat: „Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul”
Raed Arafat a explicat în ce constă exercițiul de la Târgu Mureș.

Azi, în jurul orei 5,55, a fost declanşat exerciţiul. Populaţia era înştiinţată din timp pentru că au fost folosite şi sirenele de la amplasamentul uzinei chimice din Târgu Mureş şi plus că a fost folosit sistemul Ro-Alert. Mesajele au fost trimise în limbile română, engleză şi maghiară. Facem acest exerciţiu pentru că trebuie să ne pregătim forţele pentru orice eventualitate. Asta nu înseamnă că mâine se va întâmpla ceva. (…) Pentru noi, exerciţiul este extrem de important pentru că aşa putem să învăţăm şi să ne pregătim mai bine”,  declarat Raed Arafat, citat de ziare.com.

România, obligată să facă exerciţiul

Raed Arafat a precizat că România avea obligaţia să facă acest exerciţiu, chiar dacă probabilitatea ca un astfel de incident să aibă loc este destul de mică. De asemenea, acesta a mai spus că în cadrul exerciţiului va participa un număr mai mare de observatori şi de persoane care observă, din cel puțin zece țări, şi notează toate aspectele care consideră că trebuie să fie discutate.

„La exerciţiu participă forţe pe trei nivele. La primul sunt forţele locale începând cu pompierii de la amplasamentul uzinei chimice, după care pompierii din municipiu şi din judeţul Mureş şi aici evident în această reacţie intră SMURD şi Serviciul de Ambulanţă, dar şi toate forţele de ordine: poliţie, jandarmerie, absolut tot ce trebuie să participe la intervenţie.

După care partea regională şi naţională unde IGSU a dat deja ordin de dislocare de forţe şi la acest moment există forţe care sunt pe drum spre Târgu Mureş pentru suplimentarea forţelor de intervenţie. Noi avem deja o echipă de monitorizare de la Protecţia Civilă Europeană şi urmează la nevoie să fie solicitat sprijin european. Asta înseamnă că următoarea etapă, care va fi cam în 24 de ore, va fi intrarea în intervenţie a unor echipe din alte ţări”, a mai afirmat Raed Arafat.

Cum va decurge exercițiul

Exerciţiul va dură până vineri, 3 mai, și este asemănător celui care a avut loc la Bucureşti, în cazul unui cutremur, în 2018, acum fiind vorba despre un incident chimic. Pe parcursul celor cinci zile de exerciții intervin în jur de 600 de persoane și un număr mare de voluntari care participă ca victime.

Sunt mai multe etape. Există o echipă care stabileşte scenariul şi sunt puţini care îl cunosc. Este echipa care dă evenimentele pe parcurs şi pune la lucru echipajele de intervenţie pe baza unor evenimente care nu le sunt cunoscute şi nu s-au pregătit neapărat din timp pentru ele. Astfel, putem să testăm mai bine modul de reacţie şi capacitatea de intervenţie. Dacă, Doamne fereşte, apar situaţii mai grave care necesită dislocarea de forţe, situaţii reale, acest lucru poate fi făcut dislocând forţe din cele care sunt în intervenţie la exerciţiu”, a adăugat Raed Arafat.

La Târgu Mureș vor fi prezente două echipe, una din Italia şi una din Germania, de la Crucea Roşie și sunt specializate în machiaj pentru victime, pentru exerciţii și vin și cu spitale de campanie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...