Simona Halep ar putea reveni pe teren mai devreme decât se aștepta. Condiția ca suspendarea sportivei să fie ridicată

Mihnea Tălău 07.12.2022, 16:51
Simona Halep ar putea reveni pe teren mai devreme decât se aștepta. Condiția ca suspendarea sportivei să fie ridicată

Simona Halep, acuzată oficial, de dopaj, în urma un control efectuat la US Open și în urma căruia s-au depistat urme de Roxadustat, o substanță interzisă, în organismul ei, are parte de vești bune.

Roxadustat a ajuns în organismul tenismenei, fără intenție

Sportiva noastră care riscă o suspendare de 4 ani, luptă din răsputeri să demonstreze că Roxadustat a ajuns în organismul său, fără ca ea să fi avut intenția de a-și îmbunătăți capacitatea de efort.

Deja, agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat Simonei la 29 august 2022 după meciul pierdut în primul tur la US Open, precizează ProSport.

Produse și ambalate într-o fabrică de medicamente, în suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportiva din România.

Dezvaluirea care zguduie cazul de dopaj al Simonei Halep. Fostul antrenor a recunoscut Nu stiu daca ar trebui sa vorbesc despre acest lucru

Condițiile pentru ridicarea suspendării

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată, dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping. Adică, să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive. Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței“, a declarat Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

Halep speră să evolueze la Australian Open 2023 (16-29 ianuarie). Rămâne de văzut dacă până atunci va exista o audiere provizorie în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului, care poate decide ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile care au fost prezentate până acum.

Deocamdată, Simona este suspendată și începutul anului viitor nu sună bine pentru ea. Organizatorii au anunțat lista participantelor de la Australian Open 2023, Simona Halep fiind singura jucătoare din Top 10 care absentează.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...