Semnificație aparte în luna noiembrie pentru Mănăstirea Neamț, cea mai impunătoare dintre cele zidite de voievodul Ştefan cel Mare

Elena Avramescu 22.11.2021, 12:24
Semnificație aparte în luna noiembrie pentru Mănăstirea Neamț, cea mai impunătoare dintre cele zidite de voievodul Ştefan cel Mare

Luna noiembrie are o semnificaţie deosebită la Mănăstirea Neamţ, fiind considerat cel mai mare şi mai vechi lăcaş de cult din Moldova. La fiecare 14 noimebrie mănăstirea sărbătoreşte data sfinţirii bisericii ctitorite de voievodul Ştefan cel Mare după bătălia cu polonezii conduşi de regele Albert, iar în data de 15 are loc ziua de hram.

Semnificație aparte în luna noiembrie pentru Mănăstirea Neamț

Data de 14 noiembrie are o semnificaţie aparte, și anume una legată de voievodul Ştefan cel Mare. Astfel că este zi de comemorare, biserica din incinta aşezământului fiind sfinţită în anul 1497. Lucrările au început în 1485 și au durat doispezece ani, fiind zidită pe locul fostei biserici ctitorite de domnul Petru Muşat, care a fost grav avariată de cutremurul din 1471.

Doamne Iisuse Hristoase, primeşte acest hram, care s-a zidit cu ajutorul Tău întru slava sfintei şi slăvitei de la pământ la cer înălţare a Ta şi Tu, stăpâne, acopere-ne cu mila Ta de acum şi până în veac. Io Ştefan Voievod a binevoit şi a început şi a zidit acest hram pentru rugăciunea sa şi a Doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s-a sfârşit în anul 7005 (1497) iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintâi curgător luna lui noiembrie în 14, găsim notat în monumenteneamt.ro.

Astfel că noua biserică ctitorită de către Ștefan cel Mare s-a regăsit printre ultimele ale domniei sale, de aceea s-a dorit să fie o construcţie unică, impunătoare, din punct de vedere artistic şi arhitectural. În plus, sfinţirea ei s-a făcut într-un context istoric aparte, imediat după ce oastea moldovenilor învingea, în octombrie 1497, în Codrii Cosminului, pe polonezii conduşi de regele Albert.

Semnificatie aparte in luna noiembrie pentru Manastirea Neamt
Manastirea Neamt

În acea vreme a venit şi Albert, craiul leşesc, cu multă putere, şi mult a săpat la cetatea Sucevei şi n-a putut lua cetatea şi s-a întors în deşert. Iar Stefan Voevod a mers asupra-i cu putere cu oastea sa şi l-a batut la Cozmin, în anul 1497 iar al domniei Sale anul 40 curgător luna lui octombrie 26, joi în ziua de Sfantul Dumitru. Si apoi s-a intors din război şi a sfinţit biserica aceasta în acelaşi an, luna lui noiembrie, în 14, a spus gramaticul Dimitrie în anul 1512.

La data de 15 noiembrie, la Mănăstirea Neamţ este zi de hram, deoarece este sărbătorit Sfântul Paisie Velicicovski, ocrotitorul lăcaşului, care s-a născut la 21 decembrie 1722, în Ucraina, trăind în mai multe multe aşezăminte din ţările române, ajungând şi la Muntele Athos. Apoi a venit în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna, iar apoi la Neamţ, unde și-a valorificat experienţa de monah, stareţ şi lingvist. Pe 15 noiembrie 1794 a murit, fiind îngropat în biserica mănăstirii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...