Calendar ortodox vineri, 2 iulie. Sfântul voievod Ștefan cel Mare, cea mai ”românească” sărbătoare

Ana Anitoiu 02.07.2021, 08:23
Calendar ortodox vineri, 2 iulie. Sfântul voievod Ștefan cel Mare, cea mai ”românească” sărbătoare

Calendar ortodox vineri, 2 iulie 2021. În această zi este prăznuit voievodul Ștefan cel Mare, care a fost cinstit ca sfânt încă de dinainte de a muri, deși canonizarea lui oficială a avut loc abia în anul 1992, chiar dacă ar fi făcut unele lucruri nedemne de un bun creștin.

Calendar ortodox vineri, 2 iulie. Voievod Ștefan cel Mare, sfântul-Casanova

Ștefan cel Mare, fiul domnului Bogdan al II-lea și Mariei Oltea, a devenit domn al Moldovei în anul, 1457 când l-a învins pe ucigașul tatălui său, Petru Aron. A domnit până când și-a dat ultima suflare, în anul 1504. De-a lungul domniei sale, el s-ar fi iubit cu mai multe femei, dintre care s-ar fi căsătorit doar cu trei, din interese politice. Miresele sale proveneau din neam mare, astfel că legătura cu ele creștea numărul aliaților.

Mai ales după anul 1990 s-a spus că, de fapt, Ştefan cel Mare nu a fost chiar uşă de biserică şi că, de fapt, ar fi avut câte o amantă şi câte un bastard în fiecare sat al Moldovei. Totuși, scrierile vechi oferă informaţii contradictorii, la fel cum și istoricii au continuat să aibă păreri diferite.

Calendar ortodox vineri, 2 iulie. Sfantul voievod Stefan cel Mare, cea mai ”romaneasca” sarbatoare
Sfantul Stefan cel Mare

Calendar ortodox vineri, 2 iulie. Sfântul voievod Ștefan cel Mare ar fi avut trei soții și ar fi divorțat de una dintre ele

Prima soție a lui Ștefan cel mare ar fi fost Evdochia, soră cu Simion, cneazul din Kiev. Ea a murit tânără, după doar trei sau patru ani de la nuntă. I-a dăruit voievodului trei copii care au murit în timpul vieţii tatălui lor. Cea de-a doua soție a domnitorului ar fi fost Maria de Mangop, din familia imperială a Comnenilor care a condus multă vreme Imperiul Bizantin. Ea ar fi fost singura femeie de care ar fi divorțat sfântul, pentru că nu i-a putut face copii.

”Maria nu se învrednici de mai multă fericire decât Evdochia de la Kiev, întâia soţie a lui Ştefan. Ea n-avu copii, lângă dânsa crescură copiii din flori ai bărbatului ei…”, scrie în ”Istoria lui Ştefan cel Mare” de Nicolae Iorga.

Apoi, Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria Voichița, una din cele două fiice a lui Radu cel Frumos, domnitorul Munteniei. O munteancă frumoasă, ea ar fi fost amanta lui înainte de nunta lor. Au fost împreună aproape 25 de ani, până la moartea lui, și au avut patru copii. Anterior, el ar fi avut relații cu alte trei femei: Marușca, despre care unii istorici susțin că i-a fost, de fapt, prima soție, fără să provină din neam mare; Călțuna din Brăila, o femeie căsătorită care i-a născut un fiu; și Maria din Hârlău, care l-a născut pe Petru Rareş, unul din cei mai importanţi domni ai Moldovei. Nu există dovezi conform cărora voievodul s-ar fi căsătorit cu ea.

Calendar ortodox vineri, 2 iulie. De ce a devenit Ștefan cel Mare sfânt

Ștefan cel Mare este prezentat în cărți, studii studiile ştiinţifice, precum şi în filme drept un apărător al creştinătăţii care a luptat împotriva necredincioșilor turci. Într-o scrisoare de mulțumire din ianuarie 1477, Papa Sixt al IV-lea îl numea pe Ştefan cel Mare ”Atlet al lui Cristos”. La fel au fost numiți, însă, și Iancu de Hunedoara, dar şi fiul său, Mathias, regele Ungariei.

Domnitorul Ștefan cel Mare a purtat 42 de războaie şi a construit 36 de mănăstiri și biserici. Totuși, el n-ar fi fost un sfânt milos și iertător. “Fost-au acestu Stefan-vodă om nu mare de statu, mânios și de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omorea fara judetu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneșu, și lucrul lui îl știa acoperi și unde nu gândiiai, acolo îl aflai”, scria Grigore Ureche în ”Letopiseţul Ţării Moldovei”.