Semnalul de alarmă tras de medici după mai multe controale pe litoral. Ce au descoperit la mai mulți turiști. „Își schimbă forma”

Ana Anitoiu 24.08.2022, 15:17
Semnalul de alarmă tras de medici după mai multe controale pe litoral. Ce au descoperit la mai mulți turiști. „Își schimbă forma”

Un semnal de alarmă a fost tras de medici după mai multe controale gratuite pe litoral, efectuate în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos”, ce a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Constanța. Specialiștii au dezvăluit ce au descoperit la mai mulți turiști.

Ce au descoperit medicii, pe litoral

În total, 4.374 de turiști au trecut în ultimele zile pe la corturile medicale instalate în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia. Acolo, 26 de medici dermatologi și endocrinologi le-au acordat i-au consultat gratuit.

Într-o săptămână pe litoralul românesc, medicii care au inițiat o campanie de screening au descoperit un pacient cu melanom, trei suspecți cu aceeași boală, 35 cu diagnostic de carcinom bazocelular și câteva zeci cu leziuni precanceroase care trebuie să-și reevalueze starea de sănătate. Toate aceste persoane au fost îndrumate către specialiști.

Semnalul de alarma tras de medici dupa mai multe controale pe litoral
Medicii, semnal de alarma dupa controale gratuite pe litoral. Foto: unsplash.com

Semnal de alarmă, după controale medicale pe litoral

Medicii au transmis că sunt recomandate controalele medicale măcar o dată pe an. Depistate la timp, afecțiunile la nivelul pielii pot fi tratate. Chiar și melanomul malign, cea mai severă formă de cancer de piele, se poate trata dacă este descoperit în timp util.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 86%, apar din cauza expunerii la radiațiile UV. Majoritatea cazurilor se dezvoltă ca o pată nouă la nivelul pielii sau al unei aluniţe mai vechi.

„Aceasta își schimbă forma și are margini neregulate, prezintă nuanțe diferite de culoare, este mai mare decăt celelalte și crește rapid. Este un cancer agresiv, dar în acest moment în România avem tratamente foarte bune. Important este ca boala să fie descoperită la timp.”, a spus medicul dermatolog Amalia Anghel.

Conform statisticilor, una din 50 de persoane va face această maladie pe parcursul vieții. Prezintă un risc mai mare persoanele care au pielea foarte albă. Numărul mare de alunițe, arsurile solare, cazurile din familie și sistemul imunitar slăbit sunt alți factorii ce pot favoriza apariția acestei boli.

În cadrul aceleiași campanii, medicii au descoperit și turiști cu glicemia foarte mare sau cu valori mari ale tensiunii, mulți din cauză că nu își luau la timp tratamentul. O treime dintre cei consultați erau supraponerali sau obezi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...