Șeful Forţelor armate britanice, despre poziţia lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina: „A pierdut deja”

Iancu Andreea 31.03.2022, 23:47
Șeful Forţelor armate britanice, despre poziţia lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina: „A pierdut deja”

Războiul dintre Rusia și Ucraina a dus la o schimbare semnificativă a modului în care este percepută armata Federației Ruse, dar și liderul său. Șeful Forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, a vorbit recent despre modificările privind poziția lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina. Acesta susține că vorbim deja despre o pierdere suferită de către liderul de la Kremlin.

Amiralul Radakin, șeful Forțelor armate britanice, despre poziția lui Putin în războiul din Ucraina

Conflictul din Ucraina a atras toată atenția lumii asupra sa și a lui Vladimir Putin. Președintele rus este unul dintre liderii politici cei mai vehement contestați în ultimele luni, după ce șeful de la Kremlin a decis invadarea statului vecin. Deși sunt mai bine de 36 de zile de la primele atacuri, iar armata rusă a reușit să producă numeroase distrugeri în teritoriu, șeful Forțelor armate britanice consideră că Vladimir Putin a pierdut deja acest război.

Amiralul Tony Radakin susține că poziția lui Putin este slăbită după decizia de a invada Ucraina și este de părere că „Putin a pierdut deja”. În cadrul unei intervenții de la un eveniment organizat de Institutul pentru Guvernare (Institute for Government, IfG) din Marea Britanie, șeful Forțelor armate britanice a precizat că „scenele care vin de la Mariupol şi din alte părţi ale Ucrainei sunt cumplite, iar următoarele câteva săptămâni vor continua să fie foarte dificile”.

Șeful Forțelor armate britanice, despre poziția lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina
Tony Radakin, șeful Forțelor armate britanice

„Nu a reuşit să anticipeze unitatea şi coeziunea care există între naţiunile libere ale lumii”

„În multe privinţe, Putin a pierdut deja. Departe de a fi manipulatorul cu o viziune pe termen lung a evenimentelor, aşa cum ar vrea el să credem că este, Putin şi-a provocat daune prin diverse erori catastrofale de judecată. La fel ca toţi liderii autoritari, el s-a lăsat înşelat asupra propriei sale forţe şi cu privire la eficienţa forţelor armate ruse.

În fine, nu a reuşit să anticipeze unitatea şi coeziunea care există între naţiunile libere ale lumii, aici în Europa şi, evident, dincolo de ea. Acţiunile lor (ale ruşilor) de până acum au făcut mai mult pentru a unifica decât pentru a diviza şi au arătat că Ucraina are ceva care îi lipseşte Rusiei: prieteni adevăraţi”, a explicat oficialul britanic.

Alianța Nord-Atlantică, mai puternică și mai unită după izbucnirea războiului din Ucraina

Ceea ce ar fi trebuit să fie o lovitură brutală și rapidă s-a transformat într-un război lung, pe alocuri haotic și care pare să își fi pierdut din putere, după ce armata rusă s-a dovedit a fi dezorientată. Zvonurile cu privire la faptul că liderului de la Kremlin i s-ar fi ascuns realitatea din teren indică faptul că Vladimir Putin este dezinformat chiar de proprii săi oameni.

Amiralul Radakin susține că statele occidentale ale lumii și-au dovedit capacitățile de a coaliza și de a lupta contra unei amenințări. Astfel, în timp ce Rusia pare tot mai afectată de conflictul iscat de către liderul său, alianța NATO devine tot mai puternică.

„Este foarte clar că Putin este o figură mai slabă şi mai mică astăzi decât a fost acum o lună şi, dimpotrivă, NATO este astăzi mai puternică şi mai unită ca oricând. Vedem că ambiţiile Rusiei de a lua Kievul şi toată Ucraina şi de a o face în mod rapid şi impresionant se prăbuşesc”, a adăugat el.

Deocamdată, războiul dintre Rusia și Ucraina nu este pe cale să se încheie, forțele armatei lui Putin părând să se regrupeze, în ciuda mesajelor transmise de la Kremlin care susțin că rușii s-ar retrage.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...