Secretarul general al NATO se teme de un război între NATO și Rusia. Spune că lucrurile în Ucraina ar putea scăpa de sub control

Mihnea Tălău 10.12.2022, 10:58
Secretarul general al NATO se teme de un război între NATO și Rusia. Spune că lucrurile în Ucraina ar putea scăpa de sub control

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde la cote nebănuite. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și să devină un război între Rusia și NATO.

Se poate ajunge la un ”război major între NATO și Rusia”

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarațiile făcute pentru postul norvegian de televiziune NRK, informează The Guardian.

Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru.

Stoltenberg a mai declarat în cadrul interviului că „nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a adăugat că este important să se evite un conflict „care să implice mai multe țări din Europa și să devină un război cu drepturi depline în Europa”.

Ce prevede articolul 5 din tratatul NATO

Kremlinul acuză aliații NATO de creșterea tensiunilor

Moscova a acuzat în repetate rânduri aliații din NATO că au devenit efectiv parte la conflict, furnizând arme Ucrainei, antrenând trupele acesteia și furnizând informații militare pentru a ataca forțele rusești.

În comentariile care au reflectat tensiunile în creștere dintre Rusia și Occident, președintele Vladimir Putin a sugerat că Moscova s-ar putea gândi să folosească ceea ce el a descris ca fiind conceptul american de atac preventiv.

Vorbind despre o lovitură de dezarmare, poate că merită să ne gândim să adoptăm ideile dezvoltate de omologii noștri americani, ideile lor de a-și asigura securitatea.

Paradoxal, declarația lui Stoltenberg vine chiar în momentul în care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a evocat posibilitatea unei înțelegeri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, susținând în același timp că ofensiva sa militară se desfășoară în continuare conform planului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...