Serghei Lavrov, noi acuzații către Occident, NATO și SUA: „Voi antrenaţi militari ucraineni pe teritoriul vostru”

Elena Avramescu 01.12.2022, 15:01
Serghei Lavrov, noi acuzații către Occident, NATO și SUA: „Voi antrenaţi militari ucraineni pe teritoriul vostru”

După o perioadă de tăcere, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a decis să facă noi acuzații, de data aceasta atât asupra Occidentului, cât și a NATO, OSCE şi SUA, dar și a papei Francisc, după cum consemnează agenţiile internaţionale de ştiri. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată joi la Moscova.

Serghei Lavrov aduce noi acuzații „dușmanilor” Rusiei

Lavrov a început acuzațiile prin a spune că Statele Unite au creat din Ucraina o ameninţare iminentă la adresa Rusiei şi a acuzat totodată SUA şi NATO că sunt participante directe în războiul din Ucraina. Însă asta nu este tot, deoarece a ținut să insiste că SUA şi alianţa nord-atlantică sunt implicate în război pentru că furnizează arme Ucrainei şi oferă pregătire militară pe teritoriile lor, dar și că SUA încearcă să distrugă Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

După aceea a ținut să motiveze atacurile ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, despre care Kievul şi Occidentul afirmă că reprezintă o crimă de război menită să facă să sufere populaţia civilă.

„Noi dezactivăm instalaţiile energetice (în Ucraina) care vă permit (Occidentului) să pompeze arme letale în Ucraina şi să ucidă ruşi. Aşa că nu mai spuneţi că SUA şi NATO nu sunt participanţi la acest război, participaţi în mod direct. Nu doar cu furnizarea de armament, ci şi cu pregătirea personalului, voi antrenaţi militari ucraineni pe teritoriul vostru”, a fost acuzația făcută de Lavrov, potrivit Reuters.

Serghei Lavrov este de părere că în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-au acumulat mari probleme şi a acuzat Occidentul că dă cu piciorul şansei de a face din organismul de securitate european o punte reală cu Rusia după încheierea Războiului Rece.

Serghei Lavrov, amenintare pentru Republica Moldova
Serghei Lavrov, amenintare catre Occident, NATO și SUA.

„Profitând de superioritatea numerică în această organizaţie, Occidentul a încercat de mulţi ani să o privatizeze, ca să spunem aşa. Sau poate este mai corect să spunem că încearcă să pună la cale o preluare a OSCE, să subjuge ultima platformă de dialog regional.

Marea Chinei de Sud devine acum una dintre acele regiuni căreia NATO nu îi este potrivnică, aşa cum a făcut cândva în Ucraina, pentru a escalada tensiunile. Ştim cât de serios ia China astfel de provocări, ca să nu mai vorbim de Taiwan şi strâmtoarea Taiwan, şi înţelegem că jocul NATO cu focul în aceste regiuni implică ameninţări şi riscuri pentru Federaţia Rusă. Este la fel de aproape de ţărmurile şi mările noastre pe cât de aproape este de teritoriul chinez”, a mai spus acesta.

Aparent, acesta este motivul pentru care Rusia îşi dezvoltă cooperarea militară cu China şi realizează exerciţii comune.

În încheiere, Serghei Lavrov a adus acuzații şi împotriva papei Francisc, calificând recentele comentarii ale suveranului pontif despre Ucraina ca fiind „necreştineşti” şi greu de înţeles.

„El a împărţit două popoare ale Federaţiei Ruse într-o categorie de la care te poţi aştepta la cruzime”, a spus Lavrov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...