Se schimbă condiţiile de intrare în Grecia. Noua măsură intră în vigoare pe 19 decembrie

Cătălina Burghelea 16.12.2021, 06:14
Se schimbă condiţiile de intrare în Grecia. Noua măsură intră în vigoare pe 19 decembrie

Grecia va cere tuturor vizitatorilor care călătoresc în țară, inclusiv celor din alte țări din Uniunea Europeană, să prezinte un test PCR efectuat în termen de 48 de ore de la sosire, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății din țară. Măsura vine la doar o zi după ce Italia a impus o cerință similară, declanșând o oarecare respingere din partea UE față de mișcarea unilaterală.

Noi condiţii de intrare în Grecia, începând cu 19 decembrie

Decizia Greciei face parte din eforturile guvernului de a controla pandemia de Covid pe fondul îngrijorărilor legate de noua variantă Omicron, a spus Ministerul. Cerința intră în vigoare la 6 dimineața, ora locală, pe 19 decembrie, singura excepție fiind călătoril care au stat în altă țară pentru mai puțin de 48 de ore.

„Călătorii care au stat în străinătate mai puţin de 48 de ore sunt scutiţi de această obligaţie”, se precizează în comunicat, subliniind că noua măsură va fi valabilă de duminică la ora locală 06:00 (04:00 GMT).

Comisia Europeană a reacționat

Grecia continuă să înregistreze creșteri zilnice mari ale noilor cazuri de coronavirus, precum și un număr mare de noi spitalizări și decese.

Comisia Europeană a declarat, miercuri, că țările ar trebui să informeze UE în prealabil cu privire la modificările regulilor de călătorie legate de Covid. Purtătorul de cuvânt Christian Wigand a spus că, „pentru a menține o abordare coordonată”, națiunile UE sunt obligate „să informeze Comisia și celelalte state membre cu 48 de ore înainte de fiecare dată când decid să impună restricții suplimentare”. Acesta a adăugat că Uniunea Europeană a reamintit Italiei despre această obligație.

Varianta Omicron va fi probabil dominantă în Europa până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Câte cazuri cu varianta Omicron sunt acum în România. Încă 4 au fost raportate sâmbătă, 11 decembrie

5 cazuri de Omicron în Grecia

Grecia a înregistrat, miercuri, cinci noi infectări cu varianta Omicron a coronavirusului, ridicând cazurile confirmate la 10. Organizația Națională pentru Sănătate Publică (EODY) a declarat că au fost înregistrate 4.801 de cazuri noi și 77 de decese, potrivit autorităților sanitare.

Guvernul elen a confirmat peste 1,01 milioane de infecții de la începutul pandemiei și 19.553 de decese. Internările la Terapie Intensivă au scăzut de la 700 (marți) la 683 (miercuri). Totuși, majoritatea, 80,97% dintre intubați, sunt pacienți care nu au fost imunizați sau parțial vaccinați și 19,09% au primit schema completă.

Noi reguli pentru a controla răspândirea variantei sud-africane

Între timp, autoritățile au anunțat noi măsuri pentru a controla răspândirea variantei Omicron. Toți călătorii care sosesc în Grecia vor trebui să aibă un test PCR negativ începând cu 19 decembrie, potrivit Ministerului grec al Sănătății. Testul trebuie să fi fost efectuat cu până la 48 de ore înainte de plecare. Noua măsură nu include călătorii care au petrecut mai puțin de 48 de ore într-o țară înainte de a ajunge în Grecia.

Până acum, turiştii puteau merge în Grecia cu un certificat european de sănătate sau alt document care să ateste un program complet de vaccinare, trecere prin boală, cu un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte sau test antigen valabil 48 de ore.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie că 36.656 de cazuri pozitive și 653 de decese legate de COVID-19 au fost confirmate în ultimele șapte zile în Grecia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...