Formularul digital de intrare în România e valabil de la 20 decembrie. Ce trebuie să completezi atunci când ajungi în țară

Badea Violeta 15.12.2021, 17:15
Formularul digital de intrare în România e valabil de la 20 decembrie. Ce trebuie să completezi atunci când ajungi în țară

Guvernul a adoptat miercuri, 15 decembrie, ordonanța privind implementarea formularului digital de intrare în România. Începând de luni, 20 decembrie, acesta devine obligatoriu. Precizăm că documentul este utilizat deja în 18 state din UE. Iată ce trebuie să completezi atunci când ajungi în țară!

Formularul de localizare a pasagerilor, introdus și în România

Pentru a reduce pericolul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului, mai multe state UE au introdus formularul de localizare a pasagerilor (PLF). Acum a venit și rândul României să anunțe implementarea acestei noi reguli.

Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în țara noastră a fost adoptată astăzi, 15 decembrie, de către Guvern. Ulterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. a făcut câteva declarații pe această temă.

„Este vorba despre adoptarea unui act nomativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron.

România s-a aliniat deciziei CE în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemelor de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere.

Nu este un document care împiedică circulaţia, dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi DSP-urile să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun”, a spus Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de Guvern.

Formular PLF devine obligatoriu si in Romania
Formular PLF devine obligatoriu si in Romania

Ce este, de fapt, formularul de localizare a pasagerilor (PLF)

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) va deveni obligatoriu începând cu data de 20 decembrie 2021. Documentul este folosit de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși Covid în timpul călătoriei lor cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzul sau cu mașina personală, conform platformei euplf.eu.

Toate datele pe care călătorii le completează în acest formular ajută autoritățile de sănătate publică din țările de destinație să ia legătura cu ei rapid. PLF este disponibil atât pe hârtie, cât și în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).

Cum se procedează

Formularul va putea fi completat digital pe site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat şi prezentat, la intrarea în România, personalului autorizat din punctele de frontieră. Pentru eliberararea acestuia, călătorul trebuie să se autentifice cu o adresă de e-mail.

Ulterior, acesta primește un link de acces. Apoi, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE Covid.

Precizăm că documentul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.

Ce date trebuie să completezi

  • Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
  • Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea și adresa de destinație în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
Urmăriți Impact.ro și pe