Omicron ar putea impune distanță de 2 metri între oameni și altfel de măști. Octavian Jurma: „Stați departe de aceste locuri”

Cătălina Burghelea 15.12.2021, 14:07
Omicron ar putea impune distanță de 2 metri între oameni și altfel de măști. Octavian Jurma: „Stați departe de aceste locuri”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, marți, că Omicron, tulpină descoperită în Africa de Sud, se răspândește foarte repede „așa cum nu am văzut la nicio altă variantă Covid-19”. În acest context, epidemiologul Octavian Jurma a dezvăluit ce modificări ar putea interveni odată cu apariția acestei noi mutații a coronavirusului.

Omicron are transmitere aeriană

Medicul timișorean Octavian Jurma a anunțat că tot mai multe experți din străinătate solicită ca varianta sud africană Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Acest lucru ar putea impune distanță de doi metri între oameni și alt tip de măști.

Potrivit ultimelor date publicate de specialistul român, rata de creștere a Omicron față de Delta (în Danemarca și Marea Britanie) a ajuns la 600%! Deși numerele sunt prea mici că să se realizeze statistici concludente, sunt suficient de mari cât să ofere o serie de răspunsuri preliminare în ceea ce privește virulența și modul de transmitere a noii tulpini, potrivit epidemiologului nostru.

Îmi doresc și eu foarte tare să confirmăm natură mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă că restul variantelor de până acum și diferența între țări va fi dată de rată de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Bill Gates, despre noua previziune după apariția variantei Omicron

Noua variantă, diferită de Delta

Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a avertizat că Omicron „se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio altă variantă de coronavirus”. Tocmai această transmitere accelerată a virusului i-a făcut pe cercetători să solicite ca tulpina să fie declarată cu transmitere aeriană.

Semnal tras de medicul român pentru România

Cum se traduce asta? Particulele mult mai mici pot transporta cantități mult mai mari de virus decât Delta. Aceste particule pot persista apoi mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de doi metri. Pentru a ne putea apăra de contagiozitatea Omicron, avem nevoie de măști mușt mai bune, este de părere expertul român.

Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirugicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igienă (care rămâne aceeași). Stați departe de localurile care nu sunt riguroși cu scanarea codului QR. E mai bine să îți cheltui banii în locurile care fac un efort suplimentar pentru siguranță ta și a familiei tale, a punctat Octavian Jurma.

11 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană

Noua tulpină a coronavirusului pare că se răspândește tot mai repede și în România. Miercuri, 15 decembrie, au fost anunțate trei cazuri noi de infectare cu Omicron. Inițial, medicii de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală au precizat că au fost confirmate două cazuri – două femei în vârstă de 41 de ani, respectiv 39 de ani, amândouă din București. Una a călătorit în Marea Britanie, iar cea de-a doua este contact direct a unor persoane care au venit tot din UK. Ambele persoane sunt vaccinate împotriva Covid, starea lor de sănătate fiind una bună.

Ulterior, a mai fost anunțat un caz cu Omicron. Este vorba tot despre o femeie, în vârstă de 31 de ani, din București, fără istoric de călătorie în afara țării. Tânăra este vaccinată cu schema completă.

Până în prezent, pe teritoriul țării noastre au fost confirmate 11 cazuri cu varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2.

Urmăriți Impact.ro și pe