Se majorează salariile pentru o categorie de bugetari. Președintele Iohannis a semnat legea

Stan Filon 04.01.2023, 15:35
Se majorează salariile pentru o categorie de bugetari. Președintele Iohannis a semnat legea

Vești foarte bune pentru funcţionarii publici parlamentari, care se vor bucura de „majorări salariale maxime”! Legea tocmai ce a fost promulgată de șeful statului și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, urmând ca luna viitoare, probabil, aceștia să primească salariile majorate deja.

Se majorează salariile pentru o categorie de bugetari

Așadar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea pentru modificarea anexei nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar.

Pe data de 20 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a eliminat, la reexaminarea proiectului de modificare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a statutului funcţionarului public parlamentar, mai multe texte care se referă la majorări salariale acordate personalului şi funcţionarilor din mai multe ministere, păstrând însă reglementările referitoare la funcţionarii publici parlamentari. Eliminarea s-a făcut ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Se majoreaza salariile pentru o categorie de bugetari 
Se majoreaza salariile pentru o categorie de bugetari

„Salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim”

Așadar, funcționarii publici din ministere nu se vor bucura de majorări, pe când cei din parlamentul României, da, după ce au fost păstrate în propunerea legislativă prevederile referitoare la funcţionarii publici parlamentari.

Astfel s-a s-abilit că „începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată în cadrul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, corespunzător fiecărei funcţii şi gradaţii de vechime în muncă”.

S-a mai stabilit și cș: „Condiţiile de vechime în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de conducere din structurile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se stabilesc de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, iar vechimea minimă în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de execuţie se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului”, conform sursei citate.

S-a reglemtat și transferul funcționarilor

S-a reglementat și transferul. „Detaşarea sau transferul funcţionarului public parlamentar se dispune doar în cadrul autorităţilor publice sau al instituţiilor publice cărora li se aplică prezenta lege”.

Potrivit sursei menţionate, prin excepţie, detaşarea sau transferul se poate dispune de pe funcţia publică parlamentară şi pe o funcţie publică generală, cu respectarea condiţiilor prevăzute de prezenta lege.

Vechimea minimă în specialitate necesară funcţiilor publice parlamentare de execuţie în vederea detaşării sau transferului se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Raportul de serviciu poate fi suspendată la cererea motivată a funcţionarului public parlamentar pe o durată cumulată de cel mult 7 ani în perioada exercitării funcţiei publice parlamentare. Durata suspendării se stabileşte prin acordul părţilor, au mai decis deputaţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...