Parlamentarii renunță la salariile mai mari. Cine sunt cei care fac excepție de la noua regulă propusă în Camera Deputaților

Beatrice Dumitru 27.09.2022, 10:53
Parlamentarii renunță la salariile mai mari. Cine sunt cei care fac excepție de la noua regulă propusă în Camera Deputaților

Plenul Senatului a adoptat pe 21 septembrie, cu 92 de voturi „pentru, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali ar trebui să primească salarii mărite, dar Coaliția de guvernare renunță la majorarea salariilor demnitarilor. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Demnitarii nu vor avea salarii mărite

Update 27.09.2022, ora 15:30. Deputații au votat, marți, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, la nivelul anului 2021. Astfel, 168 de deputați au votat „pentru”, 79 au votat „împotriva”, iar patru deputați s-au abținut. USR a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

După votul din Camera Deputaților, demnitarii nu vor beneficia de salarii mărite, așa cum se decisese în Senat, în urmă cu o săptămână. Raportul trebuie să mai primească votul plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Știre inițială

Autorii amendamentului sunt senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon și au explicat că scopul acestuia este de a „elimina inechităţile existente în acest moment”. Printre cei care au susținut această majorare salarială s-au aflat și parmanetarii PSD, care au votat în unanimitate amendamentul, însă șefii social-democraților au spus că nu susțin decizie și vor cere în Coaliție ca măsura să nu se aplice demnitarilor.

Astfel, la o săptămână după ce a fost votat amendamentul pentru majorarea salariilor demnitarilor, Coaliția de guvernare a decis să modifice la Camera Deputaților regula, iar potrivit unui amendament depus de grupurile PSD și PNL din Camera Deputaților, doar aleșii locali și angajații din adminsitrațiile locale, adică primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene, vor beneficia de salarii majorate, au declarat surse politice pentru Digi24.

Parlamentarii renunță la salariile mai mari. Cine sunt cei care fac excepție de la noua regulă propusă în Camera Deputaților
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolcau renunță la majorarea salariilor demnitarilor.

În actuala sesiune parlamentară, care înseamnă până la 31 decembrie, salariile demnitarilor nu se vor majora. Şi dacă încălzește pe cineva nici pe următorii 20 de ani. Nu vor avea salariile majorate. Ăsta este adevărul acum„, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, pentru Antena 3.

Cu cât vor crește salariile aleșilor locali

Salariile demnitarilor au fost înghețate în anul 2019, dar ele pot crește dacă amendamentul va fi votat de Camera Deputaților, care este și for decizional. Astfel, salariile primarilor din marile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 cât au în prezent.

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, iar salariile vor fi stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Amendamentul votat de Senat prevede majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română sau Curtea de Conturi, dar și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...