Se dau bani pentru aceşti angajaţi. Cine va primi indemnizaţie în contextul COVID-19

Stan Filon 04.06.2021, 18:56
Se dau bani pentru aceşti angajaţi. Cine va primi indemnizaţie în contextul COVID-19

Se dau bani de la stat pentru o anumită categorie de angajați din România! Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de premierul Florin Cițu, care a precizat că ajutorul va fi oferit pe toată perioada stării de alertă, plus încă trei luni după aceasta.

Statul acordă ajutor unei noi categorii de angajați din România, pe tot parcursul stării de alertă și încă trei luni după

Cei vizați de noul ajutor de la Guvern sunt artiștii, care au lansat în urmă cu câteva luni bune o scrisoare deschisă semnată de toți cântăreții în vogă din România, prin care se cerea ajutor de stat. Așadar, Guvernul a adoptat în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

”Un alt lucru bun: OUG de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de institutirea stării de urgenţă în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe. Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgenţă sau de alertă de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii prevăzută de art 15 al 4 din OUG 30 din 2020.

Statul acorda ajutor unei noi categorii de angajati din Romania
Statul acorda ajutor unei noi categorii de angajati din Romania

”E o cerinţă din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizaţii”

În cazul profesioniştilor definiţi de codul civil, indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi a veniturilor potrivit procedurii aprobat din HG 719 din 2020. E o cerinţă din mediul cultural de a extinde plata acestei indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru. Acest lucru se extinde până la sfârşitul stării de alertă şi trei luni după aceea”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

După calculele făcute de echipa premierul suma e care o vor primi artiștii va ajunge la 1300 de leu net. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat și ea că ”prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, artiştii din domeniile încă afectate de limitări vor putea beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut”.

”Vor beneficia de această indemnizaţie persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura şomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care îşi încetează aplicarea de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluării activităţilor culturale şi artistice”, a scris, joi, pe Facebook, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a spus că de acastă măsură s-ar putea bucura un număr de 5.500 de artiști, care vor primi ajutorul de stat începând de luna aceasta. ”Indemnizaţia de 41,5% se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, fiind necesară depunerea unei cereri însoţită de o declaraţie pe propria răspundere”, a mai precizat ministrul Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...