Se adună la pensie, așa câștigi vechime: până acum era imposibil, dar se schimbă legea

Gabriel Peneș 07.06.2023, 10:06
Se adună la pensie, așa câștigi vechime: până acum era imposibil, dar se schimbă legea

Românii vor putea beneficia de un plus de vechime în muncă, dacă proiectul de lege propus de senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, va primi aprobarea parlamentarilor. Până acum, acest lucru era imposibil, chiar dacă perioada avută în vedere de inițiativa legislativă este recunoscută ca stagiu de cotizare.

Se adună la pensie, așa câștigi vechime

O nedreptate veche din sistemul de pensii ar urma să fie îndreptată printr-o inițiativă legislativă propusă de senatoarea PSD, Nicoleta Pauliuc. Aceasta dorește să să fie aduse modificări în ceea ce privește concediul medical și vechimea în muncă.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a pledat, marţi, pentru o iniţiativă legislativă care prevede că perioada de concediu medical pentru o boală cronică – precum cancerul, dar și alter afecțiuni grave – trebuie să fie considerată vechime în profesie.

Potrivit propunerii această perioadă de concediu medical ar trebui luată în considerare atunci când angajatul revine la muncă, astfel încât să nu piardă vechimea în profesie.

„Este perioada cât un bolnav de cancer face tratament – nu din vina lui s-a îmbolnăvit – şi pe această perioadă contractul de muncă îi este suspendat. În momentul în care se întoarce, el nu mai are vechime în profesie. Prin proiectul meu de lege institui ca această perioadă de concedii medicale să fie considerată vechime în profesie. Sunt doi piloni diferiţi: cotizaţie pentru pensie şi vechime în profesie”, a spus Pauliuc, ea însăși supraviețuitoare a cancerului, potrivit hotnews.ro.

Se adună la pensie, așa câștigi vechime: până acum era imposibil, dar se schimbă legea
Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, vrea ca anumite tipuri de concediu medicale să fie luate în calcul la vechimea în muncă

Până acum era imposibil, dar se schimbă legea

Senatoarea a explicat că de această prevedere ar trebui să beneficieze și aparținătorii bolnavilor de cancer, dar și femeile care-și iau concedii de maternitate sau pentru îngrijirea copilului.

„Aici nu intră doar supravieţuitorii, intră şi aparţinătorii bolnavilor de cancer, intră şi femeile care îşi iau concedii pentru îngrijirea copilului, pentru maternitate, deci tot ce înseamnă concedii medicale susţinute poate pe zona unei boli cronice, sau a unor drepturi recunoscute în societate”, a transmis Pauliuc, menţionând că urmează să obţină semnăturile pentru proiect şi apoi să-l depună în circuitul legislativ.

Tipurile de concediu medical ce urmează a fi recunoscute ca vechime în muncă sunt următoarele:

  • perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă;
  • perioada concediului pentru carantină/izolare;
  • perioada concediului pentru maternitate;
  • perioada concediului de risc maternal;
  • perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

Nicoleta Pauliuc a mai adăugat că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii sunt recunoscute ca stagiu de cotizare la pensie, în schimb nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă, ceea ce consideră a fi „o scăpare din partea legiuitorului”.

„Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare. Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea legiuitorului”, a mai afirmat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....