Veste importantă pentru părinții din România. Modificare importantă în privința concediului pentru îngrijirea copilului bolnav

Ana-Maria Tudor 24.05.2023, 20:00
Veste importantă pentru părinții din România. Modificare importantă în privința concediului pentru îngrijirea copilului bolnav

Parlamentul a aprobat proiectul USR, inițiat de parlamentarii Radu Panait și Alexandru Robert Zob, care permite părinților să-și ia concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani. Astfel, proiectul extinde vârsta copilului pentru care se poate solicita acest tip de concediu de la 7 ani la 12 ani. Potrivit anunțului făcut de USR această măsură oferă o protecție și suport suplimentar pentru părinții care au nevoie să fie alături de copiii lor în cazul unor probleme de sănătate.

Concediu pentru părinții care își îngrijesc copii bolnavi

Un proiect inițiat de parlamentarii Radu Panait și Alexandru Robert Zob din cadrul USR a fost aprobat de către Parlament. Acesta permite părinților să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la vârsta de 12 ani.

”În prezent, părintii pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că multi părinti cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor. În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsă copiii”, a declarat deputatul USR Radu Panait, potrivit News.ro.

În ce mod a fost modificat proiectul de lege

Proiectul de lege depus de USR în iunie 2022 a propus modificarea Ordonanței de Urgență 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Prin această inițiativă, USR a dorit să extindă vârsta copilului pentru care părinții au dreptul la concediu și indemnizație până la 12 ani. Astfel, proiectul de lege propus de USR are scopul de a oferi părinților posibilitatea de a beneficia de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor lor până la vârsta de 12 ani.

”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinti și de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declarații, în condițiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părintii și copiii au nevoie”, spune senatorul USR Alexandru Robert Zob, potrivit digi24.ro.

Conform comunicatului oficial, durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil. Cu toate acestea, există excepții în cazul în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale. În aceste situații excepționale, durata concediului poate depăși limita de 45 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe