Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? În ce condiții se acordă

Emanuela Pană 07.04.2023, 19:47
Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? În ce condiții se acordă

Pentru a putea fi fericiți și productivi la locul de muncă, angajații trebuie să fie în primul rând sănătoși. Starea de sănătate este unul dintre cele mai importante lucruri când vine vorba de muncă. Atunci când o problemă de sănătate te împiedică să îți continui activitățile, implicând vizite la medic, internare în spital, recuperare și îngrijire la domiciliu, este bine să știi câte zile de concediu medical poate da medicul specialist.  

Concediu medical, cadru legal 

Sănătatea și securitatea angajaților sunt la fel de importante precum profilul organizației, iar când acestea sunt puse în pericol, celelalte domenii ale vieții sunt afectate în mod automat. De aceea, atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, angajații trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a-și reveni cât mai repede. 

Ideal ar fi să ne luăm concediu doar pentru a pleca în vacanță, plimbări cu familia, relaxare și alte pasiuni, fără a avea nevoie de concediu medical fie chiar și pentru o singură zi. Însă, nu putem exclude posibilitatea de a întâmpina anumite probleme de sănătate, fapt pentru care este bine să fim pregătiți pentru ele.  

Chiar dacă în prezent nu există probleme în ceea ce privește starea de sănătate a salariaților, un angajator trebuie să fie informat în legătură cu ce spune legislația despre concediul medical: în ce condiții se poate acrorda, care este durata maximă, cum se calculează indemnizația pentru concediul medical, etc. Este important, de asemenea, ca și angajatul să cunoască aceste lucruri.  

Concediul medical este reglementat prin Legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006. 

În ce condiții se acordă concediul medical?  

Legea menționată prevede că, pentru a beneficia de concediu medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. 

În același document găsim menționată și condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special, prevăzut de lege. 

De menționat însă că un angajat poate beneficia de concediu medical și dacă nu se îndeplinesc cele două condiții. Astfel, pot beneficia de concediul medical, conform legii, și persoanele din următoarele categorii: 

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente; 
  • persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații; 
  • administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management; 
  • membrii unei asociații familiale.  

Citește și: Ai sau nu dreptul la indemnizaţii pentru concediu medical dacă eşti şomer? Tot ce trebuie să ştii despre asta

Câte zile de concediu medical poate da medicul de familie? 

Începând de la 1 august 2021, odată cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.398/729/2021, au intrat în vigoare mai multe modificări importante aduse legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. 

Dacă până la data menționată legislația din domeniu nu stabilea acordarea, în mod obligatoriu, a concediului medical în mai multe etape și nu impunea o limită pentru concediul acordat de medicii specialiști în primă fază, lucrurile s-au schimbat semnificativ după data de 1 august 2021. 

Astfel, spre deosebire de concediul medical obținut de la medicul de familie, care nu mai poate depăși, în primă fază, 4 zile, cel semnat de medicul specialist din ambulatoriu se poate întinde, tot în primă fază, pe o perioadă de cel mult 15 zile calendaristice.  

Conform vechilor reglementări, medicii de familie aveau dreptul să elibereze certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă de maximum 10 zile calendaristice pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape. În prezent, medicul de familie va acorda cel mult 4 zile de concediu medical în prima etapă, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală.  

Vezi și: Cum se calculează concediul medical sau cel de odihnă în funcție de vechimea pe care o avem în muncă? Cine sunt cei care vor beneficia de cele mai multe zile libere?

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist? 

Dacă problemele medicale persistă, iar incapacitatea temporară de muncă (pentru boli obișnuite) se menține, concediul medical poate fi prelungit de către medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecțiunea în etape de cel mult 30 de zile.  

Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist?
Câte zile de concediu medical poate da medicul specialist?

Menținerea incapacității de muncă depinde de evaluarea răspundului la tratamentul inițial și/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigațiilor funcționale ori imagistice recomandate.  

În toate cazurile, durata concediului medical se va încadra în limitele maxime de 30/31 de zile calendaristice pe lună și 90 de zile pe an prevăzute în OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. 

„Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.

În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate“, notează casan.ro.

Tipuri de concediu medical   

Potrivit legislației în vigoare, există mai multe tipuri de concedii medicale, clasificate în funcție de diverși factori (nevoia sau problema apărută), după cum urmează:  

  • Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă; 
  • Concediu medical cauzat de un accident de muncă; 
  • Concediu medical pentru risc maternal; 
  • Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav; 
  • Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă; 
  • Concediu medical pentru sarcină. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...