Școala de șoferi 2024, cât costă și ce acte sunt necesare la dosar? Cât durează să obții permisul de conducere? 

Emanuela Pană 18.01.2024, 12:00
Școala de șoferi 2024, cât costă și ce acte sunt necesare la dosar? Cât durează să obții permisul de conducere? 

Școala de șoferi 2024. Cei care doresc să ia permisul anul acesta trebuie să știe că procesul nu este tocmai simplu, necesitând un timp adecvat de pregătire. Află, în continuare, cât durează să obții permisul de conducere categoria B, dacă te afli printre cei care plănuiesc să intre în posesia documentului anul acesta.  

Școala de șoferi 2024: care sunt documentele necesare? 

Primul pas în procesul de obținere a permisului de conducere este înscrierea la o școală de șoferi. În acest an, costul pregătirii la o astfel de instituție poate ajunge la câteva mii de lei, variind în funcție de categoria permisului pe care vrei să îl obții. 

Din moment ce știi care este școala de șoferi ale cărei cursuri dorești să le urmezi, următoarea sarcină care îți revine este completarea dosarului cu documentele necesare. De asemenea, înscrierea la școala de șoferi presupune plata unor taxe, care diferă de la o instituție la alta. 

Iată ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi categoria B și de unde poți să le obții: 

  • Cartea de identitate, în original și în copie; 
  • Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea ”Examen auto”; 
  • Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea ”Apt pentru școala de șoferi”; 
  • Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România; 
  • Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică. 

Citește și: Cât costă școala de șoferi categoria B? Taxele pe care trebuie să le plătești dacă vrei să dai de permis

Cât durează să obții permisul de conducere? 

Dacă ești curios cât timp este necesar pentru a obține permisul de conducere categoria B, trebuie să știi că procesul de învățare la școala de șoferi include două etape: teoretică și practică.

Prima etapă se concentrează pe instruirea cursantului, căruia îi sunt furnizate toate informațiile tehnice necesare pentru a conduce în siguranță pe drumurile publice. Urmează faza practică, adică orele de conducere, care sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților și reflexelor în trafic ale cursantului. 

Partea teoretică presupune un total de 24 de ore, împărțite pe diverse categorii: 

  • 14 ore de legislație rutieră; 
  • 4 ore de conducere preventivă și ecologică; 
  • 2 ore de legislație specifică; 
  • 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului. 

Ține minte că, dacă abilitățile tale de conducere necesită îmbunătățiri, e posibil să fie necesare ore suplimentare de practică. 

Înainte de a putea susține examenul teoretic și cel practic, candidații sunt obligați să parcurgă un total de 30 de ore de conducere, conform reglementărilor actuale. Pe parcursul fiecărei zile, un cursant poate conduce timp de cel mult 90 de minute. 

Prin urmare, perioada de școlarizare se întinde, în 2024, pe o durată de 20 de zile lucrătoare în cel mai favorabil scenariu. Cu toate acestea, în practică, această perioadă poate fi mai lungă, în funcție de nivelul de flexibilitate al cursantului și disponibilitatea instructorului auto.  

Vezi și: Ce preț are școala de șoferi în București, comparativ cu alte localități

Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi? 

Unul dintre criteriile esențiale stabilite de Codul Rutier este vârsta minimă legală pentru înscrierea la școala de șoferi. Astfel, trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni pentru a urma cursurile teoretice și practice la o instituție autorizată, sub îndrumarea unui instructor auto, pentru categoria de permis ”B”.  

Scoala de soferi 2024
Varsta minima legala pentru scoala de soferi

Acest lucru înseamnă că poți începe școala de șoferi cu trei luni înainte de a deveni major. Pentru a susține, însă, examenul pentru această categorie, trebuie să ai cel puțin 18 ani.  

Situația este diferită pentru persoanele care doresc să conducă mopede/scutere (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1) și cvadricicluri (categoria B1), unde vârsta minimă pentru obținerea permisului este de 16 ani. Pentru aceste trei categorii, școala de șoferi poate fi începută de la vârsta de 15 ani și 9 luni. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...