Cât costă școala de șoferi categoria B 2022. Taxele pe care trebuie să le plătești dacă vrei să dai de permis

Emanuela Pană 07.06.2022, 18:17
Cât costă școala de șoferi categoria B 2022. Taxele pe care trebuie să le plătești dacă vrei să dai de permis

Cât costă școala de șoferi categoria B 2022, tot ce trebuie să afle doritorii care vor să obțină permisul de conducere. Cu toții știm că pentru a putea conduce o mașină pe drumurile publice din România este absolut necesar ca cel aflat la volan să dețină un permis auto care nu doar că trebuie să fie valabil, ci și corespunzător categoriei de autovehicul condus. În ceea ce privește prețurile, acestea au crescut semnificativ în ultimele luni, ca urmare a scumpirilor.

Cât costă școala de șoferi categoria B 2022? Ce trebuie să știi dacă vrei să dai de permis

Mulți români care intenționează să obțină permisul de conducere vor să știe dinainte și costurile pe care le vor avea de suportat pentru școala de șoferi, având în vedere, mai ales, că prețurile au crescut simțitor în ultimele luni. Prin urmare, întrebarea „Cât costă să faci școala de șoferi, categoria B, în 2022?“ se află be buzele multor tineri și nu numai.

Prețurile diferă în funcție de mai multe criterii, printre care: modelul mașinii, școlile auto avizate disponibile pe piață, dar și de cutia de viteze din dotarea mașinii (automată/manuală). După cum aminteam, prețurile au crescut semnificativ în ultima vreme, principalele motive fiind pandemia de COVID-19 și războiul cauzat de armata lui Vladimir Putin în Ucraina.

Cu toate acestea, prețurile nu scad sub 1.500 de lei și nu depășesc 2.000 – 2.200 de lei (cutie de viteze manuală). Aceste sume includ prețul cursului de legislație rutieră și prețul cursului auto practic. De regulă, ședințele teoretice (cele în care cursantul își însușește legislația rutieră) durează 24 de ore. Cursantul are posibilitatea de a împărți pe mai multe zile acest număr de ore, în funcție de propriile preferințe.

Cât costă școala de șoferi categoria B 2022?

Anul acesta, prețurile pentru școala de șoferi sunt mai mari comparativ cu anii trecuți, astfel că, dacă prețurile porneau de 1.300 de lei în 2021, observăm că în 2022 costurile au crescut cu circa 200 de lei, în unele cazuri chiar cu 500 de lei. Merită menționat că unele școli permit efectuarea plății în rate, având în vedere că sumele sunt destul de mari. Altele vin cu reduceri avantajoase pentru tineri, studenți sau șomeri, în baza adeverinței sau a talonului.

Cei ce vor o mașină mai modernă vor scoate din buzunar și mai mulți bani, între 2.500 și 2.700 de lei, dar și aici prețurile variază. Totodată, dacă te numeri printre persoanele care vor să facă școala de șoferi pe mașină automată și, ca atare, să primească un astfel de permis, trebuie să știi că prețul pe care-l vei avea de achitat este unul uriaș – 4.100 de lei. Important de precizat că dacă obții un permis pentru mașină automată, vei putea conduce doar astfel de mașini.

Cât costă ședințele suplimentare de condus la categoria B?

Cursanții care nu reușesc să deprindă abilitățile de care au nevoie în vederea obținerii permisului de conducere categoria B în cele 30 de ore pot opta pentru ședințe suplimentare de condus. De regulă, o astfel de ședință costă în jur de 100 de lei și durează aproximativ 100 de minute.

Cât costă ședințele suplimentare de legislație auto?

În cazul în care îți dorești să efectuezi câteva ședințe suplimentare de legislație auto, trebuie să știi că, în general, acestea sunt gratis și poți oricând să te prezinți la prelegerile susținute de personalul calificat. Așadar, poți participa fără nicio problemă, fără plată, la ore teoretice de legislație auto și, mai mult decât atât, dacă orele se desfășoară online, poți solicita suportul de curs mentorului care te îndrumă.

Cât costă dosarul pentru înscrierea la școala de șoferi? 

Dosarul necesar pentru înscrierea la școala de șoferi, care cuprinde mai multe documente, despre care vom vorbi în rândurile de mai jos, costă destul de puțin. Analizele medicale care atestă că ești apt din punct de vedere medical și testul psiholoc pe care trebuie să-l anexezi la dosar costă circa 100-120 de lei.

În ceea ce privește certificatul de cazier judiciar, trebuie să știi că acesta se eliberează fără nicio taxă suplimentară. Conform reglementărilor legislative, pentru a ți se permite înscrierea la școala de șoferi este imperios să nu fi fost condamnat.

Atenție, nu orice persoană este aptă din punct de vedere legislativ și după normele de reglementare actuale să conducă un autovehicul pe drumurile din România!

Cât costă examenul auto, testul teoretic și proba practică?

În ziua în care vei susține examenul auto, proba practică, va trebui să mai achiți o taxă de 200-250 de lei pentru rezervarea mașinii pe care vei da examenul. Înainte de proba teoretică se va mai achita o taxă, și anume taxa de permis – 68 de lei.

cat costa scoala de soferi categoria b 2022
Cat costa examenul auto, testul teoretic si proba practica?

Taxa de permis nu se plătește la școala de șoferi unde se urmează cursurile, ci la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau la Poșta Română. Pe lângă școala propriu-zisă, însumând diferitele taxe necesare a fi plătite, vei avea de achitat în total circa 400-500 de lei.

De ce acte ai nevoie pentru şcoala de şoferi categoria B în 2022?

Dacă ai împlinit 18 ani și te gândești să faci școala de șoferi și apoi să susții examenul pentru obținerea permisului de conducere, trebuie să știi că ai obligația să pregătești o serie de documente. Iată ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi și de unde poți să le obții:

  • Cartea de identitate, în original și în copie;
  • Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea „Examen auto “;
  • Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

Acte necesare pentru susţinerea examenului auto categoria B în 2022 

Când orele de pregătire teoretică și practică pe care le-ai efectuat împreună cu un instructor auto la școala de șoferi au ajuns la final, va trebui să te prezinți la Poliție pentru a-ți depune dosarul în vederea susținerii examenului auto. În acest scop, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Fișa de școlarizare – se eliberează de către școala de șoferi unde ai terminat orele;
  • Cererea de examinare – de obicei, aceasta ți se eliberează la școala de șoferi împreună cu fișa de școlarizare, însă o poți descărca și AICI;
  • Cazierul judiciar – este valabil cazierul judiciar pe care l-ai prezentat la înscrierea la școala de șoferi;
  • Dovada achitării taxei permis auto, în valoare de 89 de lei;
  • Cartea de identitate în original și în copie;
  • O fotografie-tip permis auto.

În concluzie, răspunsul la întrebarea „Cât costă școala de șoferi categoria B 2022?“ ar fi, pe scurt, că prețurile variază și în funcție de preferințe, acestea putând ajunge chiar la 3.000 de lei pentru a obține permisul de conducere de categoria B pentru o mașină manuală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...