Schimbare majoră pentru români. ANPC dorește implementarea unui test înainte de a se putea accesa un credit bancar

Elena Avramescu 22.08.2022, 06:56
Schimbare majoră pentru români. ANPC dorește implementarea unui test înainte de a se putea accesa un credit bancar

Schimbare la 180 de grade pentru toți cetățenii care își doresc să acceseze un credit bancar în viitorul apropiat. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este de părere că românii au datoria de a fi informați suplimentar înainte de a face acest pas, tocmai de aceea susține că este nevoie ca acest lucru să fie reglementat printr-un act normativ.

Test înainte de accesarea unui credit bancar

În acest sens Sebastian Hotca, vicepreşedintele ANPC, a avut o întâlnire zilele trecute cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România, cu scopul de a găsi soluţii optime care să poată să vină în sprijinul consumatorilor care accesează credite în România.

„Printre subiectele abordate, la propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementării, la nivel real, a educaţiei financiare, anterior accesării unui credit bancar, de către un consumator persoană fizică, prin completarea unui chestionar care să releve cunoştinţele minime ale acestuia referitoare la noţiunile inserate în contract şi, mai ales, a riscurilor la care se expune, în situaţia întârzierilor la rambursarea creditului“, găsim notat în comunicatul emis de ANPC.

În plus, reprezentanții ANPC sunt de părere că pe lângă această educație financiară să fie exemplificată şi obligaţia analizării de către bancă a bonităţii consumatorului, pe toată perioada derulării creditului, ținând cont de unele evenimente care pot să apară în viaţa unei persoane, precum creşterea cheltuielilor prin naşterea unuia sau mai mulţi copii sau scăderea capacităţii de muncă drept urmare a înaintării în vârstă şi altele.

„În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată. De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit, a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare“, au mai spus reprezentanţii ANPC.

ANPC doreste implementarea unui test inainte de a se putea accesa un credit bancar
ANPC doreste implementarea unui test inainte de a se putea accesa un credit bancar

La această întâlnire s-a vorbit și despre necesitatea transparenţei complete din partea instituţiilor de credit, precum şi a informării reale a consumatorilor cu privire la posibilitatea accesării procedurii insolvenţei persoanelor fizice, în cazul în care, din nefericire, aceştia ajung în incapacitate de plată. Potrivit procedurii insolvenţei, persoanele fizice sunt protejate, pentru maxim 5 ani, atunci când se derulează planul de rambursare, astfel că sunt suspendate toate procedurile de executare silită și chiar există varianta prelungirii perioadei cu încă un an de zile.

„Pentru a informa corect şi complet consumatorii, şi instrumentele financiare, nu foarte simplu de înţeles pentru toată lumea, trebuie explicate în mod cât mai clar şi detaliat, astfel încât să fim siguri că accesarea unui credit, pe o perioadă îndelungată, se realizează în cunoştinţă de cauză, în special din perspectiva obligaţiilor pe care şi le asumă consumatorii“, a spus Sebastian Hotca, vicepreşedintele ANPC.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...