Schimbare importantă pentru elevii din România. Noul regulament de organizare aduce modificări de la 1 septembrie

Andra Daoud 06.07.2022, 07:00
Schimbare importantă pentru elevii din România. Noul regulament de organizare aduce modificări de la 1 septembrie

Ministerul Educației a anunțat o serie de schimbări important în ceea ce îi privește pe elevi. Marți a fost semnat ordinul de ministru prin care se aprobă noul Regulament-cadru în ceea ce privește organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar schimbările să intre în vigoare de la 1 septembrie 2022, adică în anul școlar următor.

Se schimbă regulamentul de organizare pentru școlile din România

Noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ vine cu schimbări importante pentru elevi. Începând de la 1 septembrie 2022, aceștia nu vor mai putea fi exmatriculați, potrivit noii reglementări. Excepție fac cei care urmează cursurile unei unități de învățământ postliceal.

O altă schimbare importantă care îi vizează pe elevi este că profesorii vor încheia o singură medie anuală, nu două medii semestriale, ca până acum. La fiecare disciplină, numărul total de note acordate de profesori trebuie să fie cu trei mai mare decât numărul de ore pe săptămână de la acea disciplină.

„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arată în noul regulament.

Schimbare importanta pentru elevii din Romania. Noul regulament de organizare aduce modificari de la 1 septembrie
Profesorii vor incheia o singura medie anuala

Ce alte modificări aduce noul regulament

Începând din anul școlar următor, se schimbă structura anului de studiu, după cum anunța ministrul Sorin Cîmpeanu în urmă cu ceva timp. Anul școlar nu va mai fi organizat în două semestre, ca până acum, ci în cinci module de predare, care vor alterna cu vacanțe. Iată ce se mai prevede în noul regulament, care urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2022:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Urmăriți Impact.ro și pe