Sorin Cîmpeanu, anunț îngrijorător pentru elevi și părinți. Ce se întâmplă cu sistemul de educație din România. „Din păcate, școala nu asigură”

Ioana Bucur 29.06.2022, 17:38
Sorin Cîmpeanu, anunț îngrijorător pentru elevi și părinți. Ce se întâmplă cu sistemul de educație din România. „Din păcate, școala nu asigură”

După rezultatele obținute de absolvenții clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2022, s-a conturat o radiografie îngrijorătoare a realității învățământului de la noi din țară. Sorin Cîmpeanu a venit cu o serie de concluzii pentru elevi și părinți, ministrul explicând ce se întâmplă, în prezent, cu sistemul de educație din România.

Sorin Cîmpeanu, despre sistemul de educație din România

În timp ce elevii care tocmai au terminat clasa a VIII-a și au trecut cu bine peste primul mare examen din viața lor se concentrează pe rezultatele repartizării în liceele din țară, în Ministerul Educației se trag primele concluzii. Modul în care elevii au abordat subiectele de la Evaluarea Națională 2022 a scos la lumină o realitate deloc încurajatoare asupra învățământului românesc.

Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte iar 57% dintre candidați au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie, a anunțat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la unul dintre exercițiile de la proba la Limba Română.

„Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus el.

Cât despre subiectele la Matematică, ministrul a spus că 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la subiectul 1, şi anume rezultatul calculului 10 plus 10 împărţit la 10. „Este o concluzie tristă”, a completat ministrul Educaţiei.

„Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate, şi totuşi el a pus probleme pentru 15% dintre elevi. Se naşte în mod firesc întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de aceşti elevi, ştiut fiind faptul că începând cu clasa a 5 a acest lucru ar fi trebuit descoperit şi remediat”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu, anunț îngrijorător pentru elevi și părinți. Ce se întâmplă cu sistemul de educație din România. „Din păcate, școala nu asigură”
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei. Foto: Inquam Photos/ George Calin

„Din păcate, școala nu asigură acest nivel”

Analizând rezultatele, concluzia este una singură. Invitat la emisiunea „Omul potrivit” de la DigiFM, Sorin Cîmpeanu a afirmat că, în prezent, școala, învățământul românesc, nu asigură nici măcar nota șapte fără meditații.

„Școala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7, cu ceea ce înveți în școală, fără teme și fără meditații.

Din păcate, școala nu asigură acest nivel minim 7 dacă nu chiar 8 pentru un elev care învață doar la școală.

Despre meditații pot să vă spun următorul lucru. În orice stat al acestei lumi este normal pentru un părinte să-și dorească să investească în educația propriului copil, să investească pentru performanță, pentru nota 10. Nu ar trebui să se întâmple acest lucru pentru note medii de 7, de exemplu”, a spus ministrul.

Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...