Schimbare importantă în SUA. Joe Biden, despre noua lege ce permite declasificarea de informații cu privire la originile pandemiei de COVID-19

Elena Avramescu 21.03.2023, 15:12
Schimbare importantă în SUA. Joe Biden, despre noua lege ce permite declasificarea de informații cu privire la originile pandemiei de COVID-19

O nouă lege a fost promulgată de președintele american iar aceasta permite declasificarea unor informații importante cu privire la potențialele legături dintre izbucnirea pandemiei de COVID-19 și un laborator din orașul chinez Wuhan, potrivit The Guardian.

Anunț important făcut de Joe Biden

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19, inclusiv potențiale legături cu Institutul de Virologie din Wuhan. În implementarea acestei legislații, administrația mea va declasifica și va împărtăși cât mai mult posibil din aceste informații. Împărtășesc obiectivul Congresului de a elibera cât mai multe informații despre originea COVID”, a transmis Joe Biden printr-un comunicat.

Se pare că Joe Biden a declarat că începând cu anul 2021, după preluarea mandatului, „a îndrumat comunitatea de informații să folosească fiecare instrument pe care îl avea la dispoziție cu scopul de a investiga originile virusului”.

Acest nou proiect de lege prezintă riscuri politice pentru Joe Biden, care are o relație dificilă cu liderul chinez Xi Jinping, precizează publicația britanică.

Primul focar de COVID-19 a fost detectat în 2019 în orașul Wuhan din estul Chinei, iar apoi virusul s-a răspândit extrem de rapid în toată lumea, ceea ce a dus la aproape șapte milioane de decese la nivel mondial, potrivit datelor oficiale. Dintre acestea, un milion de persoane au murit doar în SUA.

Noi date despre amploarea cazurilor Covid-19 in China
Noi date despre amploarea cazurilor Covid-19 in China

Astfel că părerile rămân împărțite cu privire la trecerea virusului la oameni de la un animal infectat sau scurgerea dintr-un laborator de la Institutul de Virologie din Wuhan în rândul oficialilor din domeniul sănătății și comunității de informații din SUA.

Cu doar o lună în urmă, Departamentul de Energie al SUA a concluzionat că virusul provine cel mai probabil dintr-un laborator, fiind de acord cu evaluarea FBI, dar contrazicând concluziile altor agenții federale americane. Cu toate acestea, China respinge posibilitatea ca o scurgere din timpul cercetării la laboratorul din Wuhan să fi declanșat pandemia.

Pfizer va revizui contractul UE pentru vaccinul COVID

Pfizer a decis să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026, potrivit Financial Times. Cu toate acestea, există patru ţări se opun acordului, iar acest lucru se datorează surplusului de doze.

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% şi chiar să amâne livrarea acestora, însă Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, a precizat raportul FT.

„Am obţinut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 şi securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze. Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...