SUA și Ucraina, îngrijorate după vizita importantă de 3 zile a lui Xi Jinping la Moscova. Președintele Chinei a reconfirmat strânsa prietenie cu liderul de la Kremlin

Elena Avramescu 21.03.2023, 10:50
SUA și Ucraina, îngrijorate după vizita importantă de 3 zile a lui Xi Jinping la Moscova. Președintele Chinei a reconfirmat strânsa prietenie cu liderul de la Kremlin

În cursul zilei de ieri a avut loc o intâlnire care va marca istoria recentă. Astfel că președintele Xi Jinping a mers la Kremlin pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin, iar disucțiile au durat în jur de cinci ore. În plus, președintele Chinei a ținut să precizeze că Putin este unul dintre cei mai dragi prieteni pe care îi are.

Putin și Xi Jinping stârnesc îngrijorări în SUA

Prietenoasa declarație a Chinei vine după ce liderul de la Kremlin s-a ales cu un mandat internațional de arestare valabil în peste 120 de țări.

„În ultimii ani, China a făcut un salt extraordinar în dezvoltarea sa. În toată lumea chiar și ăsta este un interes real pe care noi suntem invidioși”, a declarat Vladimir Putin.

„Sperăm ca parteneriatul nostru strategic dintre China și Rusia va susține, pe de o parte, echitatea și justiția internațională, pe de altă parte, și va promova prosperitatea și dezvoltarea comună a țărilor noastre”, a declarat apoi președintele Xi Jinping.

Liderii au vorbit destul de mult și despre războiul din Ucraina, iar Putin a spus că vrea pace și că a studiat planul în 10 pași de încheiere a războiului propus de Xi Jinping, însă nu este momentul, a dat Putin de înțeles.

„Am studiat cu atenție criza acută din Ucraina. Bineînțeles că vom avea oportunitatea să discutăm aceste probleme. Știm că dumneavoastră porniți de la principiile justiției și respectării prevederilor fundamentale ale dreptului internațional de securitate indivizibilă pentru toate țările. De asemenea, știți că suntem întotdeauna deschiși la procesul de negociere”, a spus liderul de la Kremlin.

Președintele chinez, Xi Jinping, vizită de trei zile la Moscova. Vladimir Putin: „Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii”
Președintele chinez, Xi Jinping, vizită de trei zile la Moscova. Vladimir Putin: „Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii”

Nu mai este un secret faptul că alianța Rusiei și a Chinei este mai puternică ca niciodată, motiv pentru care Statele Unite sunt destul de îngrijorate și urmăresc cu interes orice legat de acest subiect.

„Acest lucru nu este ceva pe care aceste două țări tocmai l-au pregătit de când a fost ales președintele Biden”, a spus John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului de Securitate al SUA.

Atunci când a fost întrebat dacă este de părere că Putin și Xi ar trebui să se teamă de președintele Biden, Kirby a spus că acest lucru ar trebui să îi întrebe pe ei, daca se tem sau nu.

„Nu este vorba de frică. Este vorba despre președintele Biden care promovează obiectivele noastre de politică externă în întreaga lume”, a mai spus acesta.

În plus, Ucraina are speranța că președintele chinez își va folosi influența asupra lui Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...