Schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Joe Biden a salutat eliberarea cetățeanului american

Mihnea Tălău 27.04.2022, 17:40
Schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Joe Biden a salutat eliberarea cetățeanului american

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că l-a schimbat pe Trevor Reed, un fost pușcaș marin american deținut într-o închisoare din Rusia, cu cetățeanul rus Konstantin Iaroshenko, care ispășea o pedeapsă de 20 de ani în Statele Unite.

După lungi negocieri schimbul de prizonieri a avut loc

Reed, originar din statul american Texas, ispășea o pedeapsă de nouă ani de închisoare în Rusia după ce a fost condamnat în 2019 pentru că a pus în pericol viața a doi ofițeri de poliție în timp ce se afla în stare de ebrietate, în timpul unei vizite la Moscova, lucru pe care l-a negat. Statele Unite au calificat procesul său drept un „teatru al absurdului”, transmite Reuters.

Schimbul de prizonieri a avut loc miercuri în urma unui lung proces de negociere, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său de Telegram.

Joe Biden a salutat eliberarea cetățeanului american

Președintele american Joe Biden, într-o declarație, a salutat eliberarea lui Reed din detenție în Rusia.

Joe Biden, caracterizare a aliatilor implicati in criza din Ucraina. Ce spune despre Macron si Johnson, dar si despre rivalul Putin

Imagini difuzate de canalul de televiziune de stat Rossiya 24 au arătat cum Reed a fost escortat la aeroportul Vnukovo din Moscova, de unde urma să se întoarcă în Statele Unite, a relatat agenția de presă RIA.

„Astăzi, rugăciunile noastre au fost ascultate, iar Trevor se află în siguranță pe drumul de întoarcere în Statele Unite. În timp ce înțelegem interesul pentru povestea lui Trevor – și, de îndată ce va fi pregătit, își va spune propria poveste, am cere respectuos puțină intimitate în timp ce ne ocupăm de multitudinea de probleme de sănătate provocate de condițiile sordide la care a fost supus în gulagul rusesc”, a declarat familia lui Reed într-un comunicat.

Părinții lui Reed au declarat în martie că acesta a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva faptului că a fost plasat în izolare și că nu a primit îngrijiri medicale adecvate, în ciuda temerilor că ar fi avut tuberculoză.

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a negat în martie că Reed ar fi fost în contact cu cineva care suferea de tuberculoză și a declarat că testele repetate pentru această boală au ieșit negative. Acesta a descris starea sa de sănătate ca fiind satisfăcătoare și a declarat că lucrătorii medicali îl monitorizează în mod constant.

Iaroshenko, un pilot rus care ispășește o pedeapsă cu închisoarea pentru conspirație în vederea introducerii ilegale de cocaină în Statele Unite, este așteptat să se întoarcă în scurt timp în Rusia, a afirmat soția sa pentru agenția de știri TASS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...