De ce este importantă pentru Rusia Transnistria, autoproclamata republică de doar 4.000 de kilometri pătrați

Ana Anitoiu 26.04.2022, 14:07
De ce este importantă pentru Rusia Transnistria, autoproclamata republică de doar 4.000 de kilometri pătrați

Transnistria, autoproclamata republică de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați, este importantă pentru Rusia. Un general rus de vârf a dezvăluit care este motivul. Moscova are un contingent de forțe staționat acolo încă de la începutul anilor 1990, în ciuda solicitărilor repetate ale Republicii Moldova de retragere a militarilor.

Transnistria, ajutată de Rusia, fără ca Moscova să-i recunoască independența

Transnistria, aflată între Nistru și Ucraina, are propria Constituție, monedă, armată, propriile instituții, deși independența nu i-a fost recunoscută niciodată de comunitatea internațională. Nici măcar Rusia nu a recunoscut-o drept republică independentă, în ciuda faptului că a ajutat-o în războiul de pe Nistru. Populația sa este de o jumătate de milion de oameni, dintre care cei mai mulți sunt vorbitori de limbă rusă.

Mai exact, Transnistria, care mai este cunoscută și drept Transdniestria, Republica Moldovenească Pridnestrovie sau Pridnestrovie, și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova după un război ce a durat doi ani, în perioada 1990 – 1992. Conflictul a izbucnit în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Primele ciocniri armate între poliția moldovenească și secesioniștii de la Tiraspol au avut loc la sfârșitul anului 1991. Însă, data oficială la care a început războiul de pe Nistru este 2 martie 1992. Rusia i-a sprijinit pe separatiștii transnistreni, iar după încetarea focului, aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria.

Războiul de pe Nistru a fost precedat de procesele tensionate din societatea sovietică ce au fost provocate de politica de perestroika. Aceasta a permis liberalizarea politică la nivel regional. În Moldova la Est de Prut, efectul a fost un avânt fără precedent al mișcării de renaștere și eliberare națională.

De ce este importanta pentru Rusia Transnistria
Unde este situata Transnistria pe harta

Motivul pentru care Transnistria este importantă pentru Rusia

Săptămâna trecută, comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul major Rustam Minnekaev, a devăluit motivul pentru care Transnistria este importantă pentru Rusia. În urma declarației sale, autoritățile din Republica Moldova l-au convocat pe ambasadorul rus.

„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea”, a spus, săptămâna trecută, generalul major Rustam Minnekaev.

Generalul a precizat că deținerea controlului asupra sudului Ucrainei îi va oferi armatei ruse acces în Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a reacționat spunând că această declrație este neîntemeiată și contrazice poziția Rusiei de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării sale, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Ministrul moldovean a mai spus că la întâlnirea pe care au avut-o cu ambasadorul rus, oficialii Republicii Moldova au amintit că țara este neutră și că acest lucru trebuie să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă.

Unii analiști militari sunt de părere că Rusia ar intenționa să apeleze la autoproclamata republică Transnistria pentru sprijin logistic în conflictul aflat în desfășurare. O altă intenție a rușilor ar fi să profite de poziția strategică a regiunii separatiste, astfel încât să stabilească un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a reuși să captureze orașul-port ucrainean Odesa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...