Doi britanici capturați de ruși în Ucraina solicită schimb de prizonieri. Pe cine dorește Kremlinul în locul lor

Mihnea Tălău 18.04.2022, 15:44
Doi britanici capturați de ruși în Ucraina solicită schimb de prizonieri. Pe cine dorește Kremlinul în locul lor

Doi luptători britanici, Shaun Pinner și Aiden Aslin, capturați în Ucraina de către forțele rusești au apărut luni la televiziunea de stat rusă și au cerut să fie schimbați cu  politicianul pro-rus, Viktor Medvedciuk, care este deținut de autoritățile ucrainene.

Nu este însă clar cât de liber au putut vorbi cei doi bărbați care au apărut separat în fața camerelor, după ce au fost îndemnați de un bărbat neidentificat. Imaginile au fost difuzate de postul de televiziune de stat Rossiya 24.

Se solicită un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Cei doi i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să ajute la aducerea lor acasă în schimbul eliberării de către Ucraina a politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk, care a fost prezentat într-o înregistrare video difuzată luni, aproximativ la aceeași oră, de către serviciul de informații ucrainean SBU, care a cerut și el să fie schimbat, informează Reuters.

Medvedciuk, în apelul său adresat președintelui rus Vladimir Putin și președintelui ucrainean Volodymr Zelenskiy, a cerut să fie schimbat cu apărătorii orașului ucrainean Mariupol și cu toți civilii cărora li se permite să plece.

Atât Pinner, cât și Aslin au luptat de partea ucraineană în Mariupol, care se află acum aproape în întregime sub control rusesc.

Bărbatul neidentificat prezentat la televiziunea de stat rusă a fost văzut arătându-le celor doi britanici o înregistrare video pe telefonul său mobil în care soția lui, Oksana, făcea un apel în weekend pentru ca soțul ei să fie schimbat cu cei doi cetățeni britanici.

Unde incerca Medvedciuk sa fuga, de fapt
Viktor Medvedciuk

La trei zile după ce Rusia și-a mutat forțele în Ucraina, pe 24 februarie, Ucraina a declarat că Medvedciuk a evadat din arestul la domiciliu. El fusese plasat în arest la domiciliu în mai 2021 și fusese acuzat de înaltă trădare și, ulterior, de complicitate la terorism.

Personajul pro-rus, care spune că Putin este nașul fiicei sale, a negat că a comis vreo infracțiune.

Presiune pusă pe premierul Marii Britanii

„Înțeleg situația. Aș vrea să fac apel la guvern să mă trimită înapoi acasă, aș vrea să-mi văd soția din nou”, a declarat Pinner, care părea obosit și nervos, după ce i s-a arătat înregistrarea video.

Pinner a făcut un apel direct către Johnson în numele său și în numele lui Aslin.

„Căutăm să ne schimbăm pe mine și pe Aiden Aslin cu domnul Medvedchuk. Evident, aș aprecia foarte mult ajutorul dumneavoastră în această chestiune”, a spus el, precizând că vorbește puțin rusă și că a fost tratat bine.

Bărbatul neidentificat a fost apoi arătat vorbind cu Aslin, care era așezat pe un scaun și purta un tricou cu emblema batalionului de extremă-dreapta Azov din Ucraina.

„Cred că Boris trebuie să asculte ceea ce a spus Oksana (soția lui Medvedciuk). Dacă lui Boris Johnson îi pasă cu adevărat de cetățenii britanici, așa cum spune că face, atunci va ajuta”, a spus Aslin, care părea, de asemenea, nervos.

Urmăriți Impact.ro și pe