Scandal la frontiera României. Rusia consideră „provocatoare” atitudinea Ucrainei în problema transnistreană

Mihnea Tălău 27.04.2022, 17:02
Scandal la frontiera României. Rusia consideră „provocatoare” atitudinea Ucrainei în problema transnistreană

Declarația consilierului președintelui ucrainean, ce vizează Transnistria a fost catalogată drept „destul de provocatoare”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. Alexei Arestovici, consilierul prezidențial ucrainean, întrebat despre situația din stânga Nistrului a declarat că Moldova „poate avea mari neplăceri, iar lucrul cel mai rațional pe care-l poate face este să apeleze la ajutorul Ucrainei și României.

Controverse la vârf pe problema Transnistreană

„În caz de necesitate, regiunea poate fi luată cât ai pocni de trei ori din deget”, a afirmat Arestovici, potrivit Unimedia.

La rândul său, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele armate ucrainene sunt la curent cu capacitatea militară a armatei ruse în stânga Nistrului, fiind gata de o posibilă confruntare cu acestea.

Liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, a declarat pe 26 aprilie că „următoarea fază o operațiunii speciale trebuie să se desfășoare luând în calcul și Transnistria”.

Miercuri dimineața, presa rusă și transnistreană a anunțat astăzi dimineață despre împușcături înregistrate în perimetrul depozitului cu muniții de la Cobasna. Tiraspolul acuză Ucraina că a lansat drone, noaptea trecută, peste Cobasna, apoi a tras în direcția Transnistriei.

La Cobasna localitate situată la 2 kilometri distanță de granița cu Ucraina se află unul dintre cele mai mari depozit cu muniții, ce aparțin Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice.

În 25 aprilie 2022, la Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

Alertă În Republica Moldova. Transnistria acuză că s-au tras focuri de armă dinspre Ucraina

Și în dimineața zilei 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

„Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii.

„Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...