Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, depune cererea de aderare la UE. „Vrem să trăim pașnic”

Stan Filon 03.03.2022, 18:39
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, depune cererea de aderare la UE. „Vrem să trăim pașnic”

Sub amenințarea Rusiei, Republica Moldova urmează să depună și ea cererea de aderare la Uniunea Europeană, după ce Ucraina a depus deja cererea, imediat după ce a fost invadată de trupele lui Vladimir Putin. Foarte multe voci spun că Republica Moldova s-ar afla și ea pe lista lui Vladimir Putin și atât oficiali cât și analiști politici spun că frații noștri de peste Prut ar putea avea în scurt timp soarta ucrainenilor.

Republica Moldova vrea să intre rapid în Uniunea Europeană, sub amenințarea Rusiei

Update 3 martie, ora 18:15. Maia Sandu a anunţat că a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Președintele Republicii Moldova dorește ca țara să să obțină cât mai repede statutul de stat candidat la eurointegrare.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune.

Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova.

Acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitate și rămânem calmi, generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asumăm viitorul”, a declarat Maia Sandu.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Anunțul momentului a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care dă asigurări că în scurt timp președintele Maia Sandu va veni cu anunțul privind depunerea unei cereri de aderare la Uniunea Europeană. Președintele Republicii Moldova dorește ca țara sa să obțină cât mai repede statutul de stat candidat la eurointegrare.

În timpul vizitei la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a Comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, președintele Maia Sandu a anunțat că războiul din Ucraina determină autoritățile să accelereze procesul de integrare europeană pentru ca moldovenii să se bucure de securitatea și dezvoltarea economică pe cae le aduc apropierea de blocul comunitar.

Sub amenintarea Rusiei, Republica Moldova vrea sa intre rapid in Uniunea Europeana
Sub amenintarea Rusiei, Republica Moldova vrea sa intre rapid in Uniunea Europeana

„Republica Moldova merită o perspectivă europeană foarte clară”

„Va fi depusă această cerere și în foarte scurt timp va veni doamna președinte și va face publice detaliile despre acest gest. În discuții cu înaltul comisar, cu vicepreședintele Comisiei Europene am spus foarte clar că, prin votul ultimelor alegeri parlamentare și prezidențiale, marea majoritate a cetățenilor a ales integrarea europeană. Și prin comportamentul nostru din ultimele zile, ne-am demonstrat nouă înșine și celorlalți că suntem proeuropeni. Putem fi solidari, putem sări în ajutor, putem fi empatici și bine organizați. Noi credem cu tărie că Republica Moldova merită o perspectivă europeană foarte clară”, a spus Igor Grosu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

Președintele Parlamentului a explicat și decizia autorităților de la Chișinău de a nu se alătura țărilor occidentale în aplicarea sancțiunilor față de Federația Rusă.

„Prin deciziile noastre și prin comportamentul nostru am făcut ceea ce am putut face mai bine. Noi am avut grijă de oameni. Pe cei care vor să meargă pe calea sancțiunilor îi rog să se gândească la câteva lucruri, dacă aceste sancțiuni ar fi dus la securizarea noastră energetică, dacă i-ar fi ajutat pe oamenii care sunt acum pe drumuri, dacă asta ar fi oferit mai multă securitate cetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei, dacă sancțiunile ar fi ajutat la soluționarea situației din Transnistria. Pornind de la aceste lucruri, cred că am luat decizia cea mai corectă. Am luat decizia de a ne preocupa de sărmanii ucraineni, de a face ce putem noi mai bine aici”, a spus Igor Grosu.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care recomandă Comisiei și Consiliului Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul de stat candidat la aderare, după ce președintele Vlodimir Zelensky a semnat de urgență cererea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...