Scandal imens la primăria din Praga. Arestări și demisii inclusiv în guvern

Mihnea Tălău 20.06.2022, 09:54
Scandal imens la primăria din Praga. Arestări și demisii inclusiv în guvern

Un scandal la primăria din Praga l-a determinat duminică pe ministrul educației din Republica Cehă să demisioneze și amenință stabilitatea guvernului de coaliție al țării, care a venit la putere cu promisiunea de a eradica corupția și de a restabili democrația liberală. Republica Cehă preia luna viitoare președinția rotativă a Consiliului UE.

Arestări și demisii

Petr Hlubuček, care a demisionat din funcția de viceprimar al orașului Praga, și-a petrecut sfârșitul de săptămână în închisoare după ce a fost reținut vineri seara, fiind una dintre cele 11 persoane legate de compania de transport DPP din oraș care au fost acuzate de luare de mită, implicare în crima organizată și suspiciuni de consum ilicit de droguri, scrie Politico.

Hlubuček este membru al Mișcării Primarilor și Independenților (STAN), al doilea partid ca mărime dintre cele cinci care formează coaliția națională de guvernare. De asemenea, a fost arestat și lobbyistul Michal Redl, un fost asociat al regelui mafiot fugar Radovan Krejčíř, care se află în închisoare în Africa de Sud.

Un roman a fost arestat dupa ce a golit o carmangerie din Spania

Ministrul educației și membru al STAN, Petr Gazdík, ar fi avut mai multe întâlniri cu Redl. Acesta a declarat că este nevinovat de orice abatere, dar a demisionat pentru a evita prejudicierea guvernului.

„Nu vreau să zdruncin guvernul sau coaliția în pragul președinției UE”, a spus el.

„Petr Gazdík nu este nici acuzat, nici anchetat. Este, prin urmare, o soluție onestă, cu care nu am fost obișnuiți în politica înaltă în ultimii ani”, a scris premierul Petr Fiala pe Twitter. El a declarat pentru televiziunea de stat CTK că așteaptă „clarificări” din partea STAN.

Liderul STAN și vicepremierul Vít Rakušan a anunțat că partidul va devansa o adunare pentru a vota conducerea sa, care a fost planificată inițial pentru toamnă.

Hlubuček a declarat că demisionează pentru a preveni „criticile politice nejustificate” la adresa STAN din partea altor membri ai consiliului municipal.

Guvernul de coaliție zguduit de arestări

Arestările zguduie guvernul de coaliție, care a fost format în noiembrie după ce a promis să restabilească încrederea în politica tradițională în rândul unui electorat profund cinic.

În cazul în care STAN ar face implozie, menținerea la putere a lui Fiala ar fi amenințată. Coaliția are 108 locuri în parlamentul de 200 de membri, dar și-ar pierde majoritatea fără cei 37 de deputați din partea Partidului Piraților și a STAN.

Acest lucru ar oferi o deschidere pentru Andrej Babiš, fostul prim-ministru înlăturat în alegerile din octombrie, după ce a fost acuzat de fraudă. Partidul său de opoziție Ano are 72 de locuri.

„Adevăratul cap al hidrei este domnul Rakušan, care acoperă crima organizată a STAN din poziția de ministru de interne. Lăsându-l pe Rakušan în guvern, domnul Fiala aprobă practicile mafiote și de jaf ale STAN”, a declarat Babiš.

Tulburările și arestările amintesc de anii 1990 și 2000, când țara a fost împotmolită în scandaluri de corupție.

„Este o reminiscență a vremurilor întunecate de altădată. Din păcate, pare a fi o temă recurentă a politicii cehe și este posibil să submineze și mai mult încrederea oamenilor în politică”, a declarat Jiří Pehe, analist politic și director al Universității New York din Praga.

Precedenta președinție a țării la Consiliul din 2009 a fost subminată atunci când guvernul premierului Mirek Topolánek a pierdut un vot de încredere.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...