Un personaj important din Rusia și-a dat demisia din funcția pe care o deținea de aproape 30 de ani. Este vorba despre unul dintre cei mai bogați oameni din țară, care conducea gigantul petrolier Lukoil. Decizia a venit pe fondul sancțiunilor din ce în ce mai aspre impuse de Occident. Cu cât i-a scăzut averea de la începutul războiului din Ucraina.
Vagit Alekperov, președintele companiei Lukoil, a renunțat la funcția pe care o deținea de 29 de ani în cadrul companiei, dar și la poziția sa din cadrul consiliului de administrație. Anunțul a fost făcut de gigantul petrolier prin intermediul unui comunicat, însă motivele retragerii lui Alekperov nu au fost făcute publice.
Fostul președinte al companiei era la conducere din anul 1993 și este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Magnatul din industria petrolieră, despre care se spune că este al zecelea cel mai bogat om din Rusia, a fost afectat în ultima perioadă de sancțiunile impuse Rusiei de Marea Britanie și de Australia, ca urmare a invadării Ucrainei. La finalul lunii martie, Alekperov deținea doar 3,12% din acțiunile Lukoil și încă 5,43% în mod indirect.
La începutul lunii martie, la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina, Lukoil a fost prima companie care a cerut oprirea luptelor din Ucraina și rezolvarea conflictului pe cale diplomatică. Presa internațională scrie că Alekperov ar fi suferit pierderi financiare serioase până în prezent. Forbes estimează că în 2021, averea sa netă era de 24,9 miliarde de dolari, iar în prezent a scăzut cu 14,4 miliarde de dolari.
Dacă SUA a impus deja sancțiuni în sectorul energetic din Rusia, Uniunea Europeană încă este dependentă de hidrocarburile rusești. În acest context, Greenpeace a demarat acțiuni de protest în mai multe țări din Europa, printre care și România, iar acum organizația cere Comisiei Europene să impună un embargo asupra combustibililor fosili rusești.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice și Polonia și-au asumat un embargo asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia. Restul statelor europene, inclusiv România, finanțează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război.
Compania Lukoil are operațiuni în zeci de țări din întreaga lume și este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft. Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancțiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia pentru încetarea războiului și instaurarea păcii”, se arată în comunicatul celor de la Greenpeace.
În România, Lukoil este unul dintre jucătorii cei mai importanți de pe piața petrolieră, având o cotă de 20% din totalul produselor petroliere.