Scandal de proporții la moaștele Sfintei Parascheva. Credincioșii n-au ținut cont de nimic și au stârnit revolta. Ce se întâmplă acum la Iași

Iancu Andreea 14.10.2020, 13:57
Scandal de proporții la moaștele Sfintei Parascheva. Credincioșii n-au ținut cont de nimic și au stârnit revolta. Ce se întâmplă acum la Iași

Evenimentul care ar fi trebuit să aducă pacea în sufletul creștinilor din România a devenit motiv de revoltă pentru unii dintre credincioși. O parte dintre cei prezenți la celebrarea Sfintei Cuvioase Parascheva au stârnit un scandal de proporții la Iași. Unii credincioși veniți la moaștele Sfintei Parascheva au uitat de măsurile de siguranță și au început o ceartă arinsă cu jandarmii.

Scandal la moaștele Sfintei Parascheva

Încă de azi-noapte, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, credincioșii au început să vină în pelerinaj la racla Sfintei Parascheva. Totuși, oamenii au devenit nemulțumiți de faptul că jandarmii nu le-au permis accesul în biserică. Astfel, a izbucnit un scandal la moaștele Sfintei Parascheva, care a continuat inclusiv astăzi.

Mai mulți oameni, fără măști de protecție sau măsuri de distanțare, au stârnit haos la Iași, în fața Catedralei, potrivit digi24.ro. Aceștia au început să se certe cu jandarmii, să huiduie și să le solicite acestora să le arate legea care interzice accesul. Evenimentele s-au întețit după ce miercuri dimineața, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a anunțat de pe scena unde se oficiază liturghia că cei prezenți nu vor putea primi Taina Împărtășaniei. 

Pentru că mulți dintre cei prezenți se aflau dincolo de gardurile de protecție, nefiindu-le permis accesul în perimetrul securizat, au început să se manifeste violent, vociferând și huiduind. Pentru ca slujba să se poată desfășura, jandarmii au încercat să potolească mulțimea.

Preoții au depus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în fața Catedralei Mitropolitane din Iași Foto - Inquam
Preoții au depus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în fața Catedralei Mitropolitane din Iași
Foto – Inquam

Măsuri restrictive, anul acesta, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul de anul acesta a adus multă nemulțumire în rândul unora dintre credincioși. Din pricina faptului că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a atins cifre record, autoritățile au luat măsuri. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit prin hotărâre modul de desfășurare al evenimentului.

Măsurile restrictive sunt în vigoare până joi inclusiv. Una dintre cele mai importante este permiterea accesului în catedrală doar a persoanelor care au domiciliul în municipiul Iași. De asemenea, se păstrează purtarea obligatorie a măștii de protecție și măsurile de distanțare socială.

În ciuda anunțului făcut anterior evenimentului, unii credincioși au venit de la mii de kilometri pentru a atinge racla cu moaște a Sfintei Parascheva. Pentru că mai multe persoane au stârnit un protest în fața Catedralei Mitropolitane de la Iași, jandarmii au fost nevoiți să dea câteva avertismente. Pe de altă parte, ei nu au folosit forța, ci au apelat la o abordare calmă și rațională.

Doar câteva sute de persoane au putut să se închine la moaște după ce un sobor de preoți, condus de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au organizat o procesiune de scoatere a raclei cu moaște. Preoții au oficiat rugăciuni alături de credincioșii prezenți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...