De ce a murit Sfânta Parascheva și alte curiozități despre această martiră

Daria Petrescu / 13.10.2020, 16:24
De ce a murit Sfânta Parascheva și alte curiozități despre această martiră

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii din toată țara o cinstesc pe Sfânta Parascheva. An de an, românii merg în pelerinaj la moaștele Sfintei, considerate făcătoare de minuni. Viața Sfintei Parascheva a fost scurtă dar intensă din punct de vedere religios. A murit la vârsta de 27 de ani și a fost înmormântată fără să I se afle identitatea. Iată alte multe curiozități despre această martiră.

De ce a murit Sfânta Parascheva. Este pomenită în fiecare an pe 14 octombrie

Deși mulți se întreabă de ce a murit Sfânta Parascheva la doar 27 de ani, nu s-a aflat niciodată acest lucru, rămânând încă un mister. Cee ace se știe este faptul că aceasta a fost înmormântată fără să îi afle cineva identitatea.  Iată cum a ajuns să fie recuperat trupul acesteia, cum i s-a aflat identitatea  și cum au ajuns moaștele sale pe pământ românesc.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea în satul Epivatos din Tracia. Aceasta a vizitat mai multe mănăstiri din Orient după care s-a retras în pustie, în timpul vieții.  Potrivit izvoarelor religioase, Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care era ataşată de biserică.

Mii de pelerini merg anual la Iași, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Mii de pelerini merg anual la Iași, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva

De alungul vieții, Parascheva s-a îngrijit de soarta copiilor sărmani, iar fratele său, Eftimie, a intrat în viaţa monahală, după 30 de ani de călugărie. El a fost numit episcop de Madit. În cartea „Viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva” se arată că ambii copii ai familiei au urmat calea bisericii.

Povestea vieții Sfintei Parascheva. A refuzat mai multe cereri în căsătorie

La vârsta de 10 ani, aceasta și-a donat hainele, după ce în timpul unei slujbe, a auzit citindu-se despre Evanghelia după Marcu.

„Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze Mie”, ar fi fost îndemnul care a impresionat-o pe tânăra Parascheva atât de mult. După ce a auzit toate acestea, ea și-a împărțit hainele nevoiașilor.

Pentru că era tânără, Sfânta Parascheva a avut mulți admiratori și a fost cerută în căsătorie, însă aceasta i-a refuzat pe fiecare în parte. Dorința acesteia era să se retragă în pustietate. La un moment dat, ea a plecat de acasă fără să își anunțe părinții. Tânăra s-a închinat la mănăstiirle din Constantinopol, apoi la locurile sfinte de la Ierusalim. Conform istoricului publicat de creştin-ortodox.ro, sfânta de la Iaşi a dus în pustie o viaţă de rugăciune şi post.

Cuvioasa a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa, la vârsta de 25 de ani. Revenită în Epivat, ea a întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani şi a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli. La vârsta de 27 de ani, a murit şi a fost îngropată la malul mării.

În timpul unui incendiu, moaștele au rămas neatinse

Se pare că, moaştele bine mirositoare ale cuvioasei au fost descoperite după ce alături de ea a fost îngropat un marinar. Trupul ei a fost dus apoi la biserica de care a avut grijă.  După 200 de ani ele au fost mutate la Târnovo, apoi la Vidin, Kruşevaţ, Belgrad, Cosntantinopol, Iaşi, Bucureşti şi apoi iar la Iaşi.

„Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol, aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iaşi şi aşezate în Biserisa Sfinţii Trei Ierarhi la 13 iunie 1641.

Mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, a dispus mutarea moaștelor  în noua catedrală. Decizia vine după ce, în urma unui incendiu în noaptea de 26/27 decembrie 1888, moaștele au rămas neatinse.