Decizie nemaiîntâlnită la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Se va intra doar cu buletinul. Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți

Ana Anitoiu 07.10.2020, 08:29
Decizie nemaiîntâlnită la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Se va intra doar cu buletinul. Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți

A fost luată o decizie nemaiîntâlnită pentru pelerinajul de la Sfânta Parascheva din acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Oamenii vor putea intra doar cu buletinul. Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți.

Decizie nemaiîntâlnită la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Toate regulile impuse

Anul acesta, doar cei care locuiesc în municipiul Iași vor putea merge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Se vor controla buletinele, la punctele de acces.

Însă, aceasta nu este singura regulă ce va fi impusă, anul acesta, la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Măsurile de siguranță au fost stabilite în ședința Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, după cum au anunțat reprezentanții Prefecturii Iași.

În plus, în premieră, la pelerinajul din acest an, moaștele Sfintei Parascheva nu vor mai fi scoase în baldachinul amplasat în curte. Oamenii nu vor mai avea voie să atingă racla.

Decizie nemaiîntâlnită la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Se va intra doar cu buletinul. Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți

”Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta”, arată Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

De asemenea, o altă hotărâre a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență arată că ”se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri”.

Reprezentanții Mitropoliei sunt extrem de nemulțumiți

Deși reprezentanții Prefecturii Iași au menționat că măsurile de siguranță au fost stabilite împreună cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cei din urmă nu sunt împăcați cu aceste decizii.

Mai exact, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei susțin că pelerinii care vor să se închine la moaștele Sfintei Parascheva ar fi trebuit să beneficieze de aceeași încredere ca și cei care au participat la alegerile locale 2020.

”Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase. Este evident că întreaga societate se află într-un moment dificil, în care se impun măsuri pentru ocrotirea sănătății oamenilor.

În același timp, nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pelerinajul de Sfânta Parascheva are loc între 8 și 15 octombrie. Însă, câteva mii de persoane s-au închinat și marți la racla Sfintei. Detalii despre cum s-a desfășurat totul, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...