Tradiții de Sfânta Parascheva. 6 obiceiuri pe care credincioșii le respectă an de an

Emanuela Pană 08.10.2020, 08:45
Tradiții de Sfânta Parascheva. 6 obiceiuri pe care credincioșii le respectă an de an

Sfânta Cuvioasă Parascheva este celebrată anual, pe data de 14 octombrie, de către creștinii ortodocși. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar, un semn distinctiv pentru importanţa slujbei. Această zi vine cu o serie de tradiții, obiceiuri populare și superstiții, despre care veți afla parcurgând acest articol.

Tradiții de Sfânta Parascheva

În tradiția populară, „Sfânta Vineri“ stăpânește peste lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. Așadar, doamnelor le este interzis să calce, să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau alte treburi prin gospodărie. În caz contrar, acestea se vor alege cu o durere de cap și de ochi. În ceea ce-i privește pe bărbați, acestora le este interzisă munca la câmp. Dacă nesocotesc acest aspect, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea va cădea grindă.

Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor trecuți în neființă, iar printre bucate pe care trebuie să le împarți celor amărâți se numără covrigii, lipiile, pâinea, mustul nou sau vinul roșu. De evitat sunt: nucile, castraveții, pepenele roșu sau poamele în formă de cruce.

„În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap“, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, din Călăraşi.

Conform credinței populare, dacă ești însărcinată și urmează să fii mămică trebuie să împarți din bucatele tale cu copiii sărmani. Dacă vei face astfel, se spune că atunci când îți vei aduce pe lume pruncul, Sfânta Parascheva te va ocroti și te va feri de durerile nașterii. În schimb, dacă ești necăsătorită, nu trebuie să faci treburi gospodărești în această zi sau nu te vei mai mărita în veci.

De asemenea, se fac și unele previziuni ale vremii în funcție de cum se prezintă ea astăzi și de somnul oilor. Așadar, se pune că dacă acestea dorm strânse laolaltă și înghesuite în ziua de 14 octombrie, iarna va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă oile dorm răzlețite, atunci anotimpul rece va fi unul domol și blând.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor și ocrotitoare apelor, chipul ei este prezent adesea lângă râuri sau fântâni, apa devenind, astfel, tămăduitoare.

6 obiceiuri pe care credincioșii le respectă anual

1. An de an, foarte mulți pelerini obișnuiesc să meargă la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. De asemenea, bisericile ortodoxe așteaptă cu ușile deschise credincioșii, pentru a participa la slujbe.

Ce obiceiuri respectă creștinii an de an pe 14 octombrie, ziua în care este celebrată Sfânta Parascheva
Ce obiceiuri respectă creștinii an de an pe 14 octombrie, ziua în care este celebrată Sfânta Parascheva

2. În ziua în care este sărbătorită Sfânta Parascheva, credincioșii nu mănâncă fructe închise la culoare, pentru că ele amintesc de sacrificiul martiric. De altfel, aceștia nu au voie să mănânce nimic până la ora 12, când se termină slujba închinată Sfintei în biserici. În caz contrar, ei vor avea probleme cu stomacul, mai ales dacă au consumat produse care nu sunt de post.

3. Oricât ar fi de frig, credincioșii nu trebuie să aprindă focul în case deoarece se spune că adevărata credință trebuie să le încălzească sufletele în această zi de sărbătoare.

4. Credincioșii care respectă vechile tradiții respectă și o serie de obligații spirituale. Așadar, în această zi ei nu au voie să facă niciun fel de treburi.

5. De Sfânta Parascheva românii încep pregătirile pentru iarnă, astfel că merg să își cumpere cojoace şi pături din piață.

6. Astăzi, 14 octombrie, credincioșii fac rugăciuni către Sfânta Cuvioasă Parascheva, pentru o viață mai curată și mai bună.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin“.

Citește și: Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași, schimbat radical în 2020

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...