Satul din România cu doar doi locuitori. Culmea, cei doi erau certați

Iancu Andreea 05.05.2022, 09:45
Satul din România cu doar doi locuitori. Culmea, cei doi erau certați

Singurătatea poate reprezenta un fapt apăsător pentru unii, în timp ce pentru alții reprezintă o binecuvântare. Această teorie pare să se aplice în cazul a doi locuitori din România, ce trăiesc în satul ce pare uitat de lume. Deși doar ei se mai află în zonă, după ce restul locuitorilor au ales să plece, nici măcar sătenii rămași nu se înțeleg.

Satul cu doi locuitori, culmea, și ei certați

Un sat din România stârnește uimirea tuturor, după ce s-a aflat că acesta găzduiește doar doi locuitori. Singurii săteni care se mai regăsesc în această zonă uitată de lume sunt frați și culmea, nu își prea vorbesc unul altuia. Ei locuiesc singuri de mai bine de 50 de ani, după ce zona în care s-au născut a trecut prin schimbări notabile. În plus, în mod oficial, această localitate nu mai există.

Satul care are numai doi locuitori a trecut printr-o transformare importantă, în urmă cu multe decenii, când comuniștii au depopulat locul și au transformat pământul într-un teren agricol. Frații Lupan nu au vrut însă să plece, iar determinarea lor i-a făcut chiar și pe comuniști să îi lase în pace. Astfel, Mihai și Gheorghe Lipan, trecuți deja de 70 de ani, trăiesc de când se știu în această regiune a țării, în care, potrivit digi24.ro, doar cei doi frați mai locuiesc.

Satul din România, cu doar doi locuitori
Unicii locuitori din satul Crac

Cum era satul înainte de a deveni pustiu

Frații Lupan sunt unicii locuitori din satul Crac, județul Botoșani, care astăzi nu se mai regăsește pe nicio hartă, fiind menționat numai în monografii. Casele celor doi săteni sunt destul de apropiate, în jurul lor nefiind nimic. Deși trăiesc împreună în această pustietate, cei doi nici nu se vizitează și nici nu prea își vorbesc.

Primul dintre frați trăiește în casa părintească, în timp ce al doilea și-a construit o gospodărie în locul primit moștenire de la părinți. Chiar dacă relația lor nu este una extraordinară, ambii frați rememorează cu nostalgie momentele în care satul era locuit. Din nefericire, colectivizarea este cea care a dus la dispariția completă a satului.

„Mult mai frumos era atunci, pe cuvânt… De prin toate satele, aici se adunau, făceau hore, joc, aici bal…”, povestește Mihai Lupan, potrivit sursei citate.

Frații Lupan, singurii care s-au încăpățânat să rămână în zonă

Neculai Maloș, un învățător din zonă, povestește ce s-a întâmplat cu locul înainte de a deveni o fantomă. Reorganizarea stabilită de comuniști i-a forțat pe foștii locuitori să își găsească refugiul în altă parte.

„Din cauza reorganizărilor, ei au fost forțați, nevoiți, să părăsească aceste locuri. Casele au fost dărâmate, pământul a devenit teren arabil.”, a explicat învățătorul.

Doar frații Lupan și-au pus încăpățânarea la înaintare și au refuzat să se conformeze, povestesc foștii lor vecini.

„Că așa-s, niște oameni mai diferiți, cu dânșii nu te-ai putut înțelege… Şi dacă au văzut că nu au putut-o scoate la capăt, le-au dat pace acolo”, explică o femeie.

„N-au vrut. Dacă n-au vrut, n-au vrut, gata, ce să le facă?”, a mai povestit un alt localnic.

Satul dispărut din România, în care doar cei doi frați Lupan mai locuiesc, nu beneficiază de energie electrică și se află la o distanță de trei kilometri față de o așezare apropiată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...