Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe. Marți, ultima zi în care creștinii mai pot face acest lucru până la Paște

Andra Daoud 19.04.2022, 09:31
Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe. Marți, ultima zi în care creștinii mai pot face acest lucru până la Paște

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor marchează ultimele zile până la răstignirea și învierea Mântuitorului. Este ultima săptămână de post și fiecare zi are o însemnătate specială în credința ortodoxă. Marți, în a doua zi din Săptămâna Mare, are loc pomenirea celor zece fecioare. În același timp, este ultima zi în care credincioșii mai pot face anumite lucruri până la Paște.

Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe

Ziua de marți din Săptămâna Mare este marcată de tradiții și obiceiuri în credința ortodoxă. Este ziua în care are loc pomenirea celor zece fecioare, o pildă care spune povestea a cinci fecioare „cuminți” și cinci „nebune”.

Se spune că atunci când l-au întâmpinat pe Hristos, cinci dintre fecioare aveau candela plină cu ulei, iar celelalte cinci nu au avut ulei în candelă. Candela fără ulei reprezintă nepăsare față de sine și de ceilalți, în timp ce candela cu ulei simbolizează evlavia și milostenia.

Pentru credincioși, Săptămâna Mare este cea în care se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Învierii Domnului. Se face curățenie generală, se pregătește gospodăria și se fac ultimele pregătiri pentru Paște.

Ziua de marți, în tradiția populară, este dedicată curățeniei generale. În această zi se mai poate aspira, da cu mătura, șterge praful, se pot spăla geamurile și se poate face curat în curți. Este ultima zi până la Paște când mai pot fi făcute aceste activități, dar și ultima zi în care se mai muncește la câmp, în care se spală și se calcă.

Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe. Marți, ultima zi în care creștinii mai pot face acest lucru până la Paște
Marți este ultima zi în care se poate face curățenie în gospodărie înainte de Paște

Tradiții în funcție de zonele țării

În Săptămâna Mare, dar mai ales în Vinerea Mare nu este bine să se consume urzici sau să folosiți oțet la gătit. Aceste două alimente au legătură cu momentul în care Mântuitorul a fost răstignit și se spune că a fost lovit cu urzici și i s-a dat să bea oțet în loc de apă.

În unele zone ale țării, mai exact în Bihor și Maramureș, săptămâna dinaintea Paștelui este numită Săptămâna Neagră. Unii oameni poartă haine de doliu și țin post negru în anumite zile, mai ales în Vinerea Mare. Zilele de post își au originea în vremea Mântuitorului și sunt menționate în Evanghelia după Marcu.

În momentul în care fariseii L-au întrebat pe Mântuitor de ce ucenicii lor și ai lui Ioan Botezătorul țin post și ai Lui nu, Iisus a răspuns că atât timp cât sunt cu El, ucenicii nu pot posti, însă „vor veni zile când se va lua Mirele de la ei și atunci vor posti”.

Urmăriți Impact.ro și pe