Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare. De ce este de fapt păcat să le consumi

Andra Daoud 18.04.2022, 10:37
Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare. De ce este de fapt păcat să le consumi

De astăzi începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor pentru credincioșii ortodocși. Este săptămâna care precedă Învierea Domnului și, totodată, ultima săptămână din Postul Paștelui. Aceste zile care au mai rămas până la Paște sunt puternic marcate de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii practicanți le respectă cu sfințenie. Ce nu este bine să consumați în această săptămână, în afară de alimentele de dulce și care este explicația.

Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare

Săptămâna Patimilor este o perioadă de reflecție și introspecție pentru credincioși. În credința creștin-ortodoxă, zilele premergătoare Paștelui au legătură cu patimile Mântuitorului. Se comemorează intrarea Domnului în Ierusalim, trădarea Lui de către Iuda, Cina cea de taină alături de cei 12 Apostoli, drumul până la Golgota, răstignirea și învierea după trei zile.

Credincioșii care au ținut post au o ultimă încercare de trecut în această săptămână: postul negru din Vinerea Mare. Însă pe lângă post, sunt câteva alimente interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare, mai ales în ziua de vineri. Chiar dacă ați ținut sau nu postul, în Vinerea Mare este interzis să consumați urzici sau să folosiți oțet la gătit, potrivit știridinlume.ro.

Explicația are legătură cu momentul răstignirii Mântuitorului: potrivit credinței biblice, i s-a oferit oțet atunci când a cerut apă și a fost lovit cu urzici în momentul răstignirii pe cruce. Aceste două alimente nu ar trebui să se regăsească în meniul credincioșilor în Săptămâna Patimilor, având o componentă simbolică foarte puternică.

Alimentele interzise cu desăvârșire în Săptămâna Mare. De ce este de fapt păcat să le consumi
Urzicile ar trebui evitate în Săptămâna Mare

În Vinerea Mare nu se spală și nu se coase

Urzicile și oțetul ar trebui evitate, așadar, pe tot parcursul Săptămânii Patimilor, dar mai ales în Vinerea Mare. Această zi se mai numește și Vinerea Seacă, deoarece credincioșii practicanți țin post negru, adică nu mănâncă nimic până la apusul soarelui. În această zi nu se spală și nu se coase, iar gospodinele trebuie să încheie curățenia generală de dinainte de Paște până în Vinerea Mare.

Cu o zi înainte, în Joia Mare, se vopsesc ouăle pentru Paște, iar la Denia din seara zilei de joi se citesc Cele 12 Evanghelii. La sate se curăță mormintele și se pregătesc pentru noaptea de Înviere, când credincioșii merg cu lumină la cei care nu mai sunt printre noi.

Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. În această zi, în biserici are loc scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă, în biserică. Momentul marchează simbolic coborârea de pe Cruce a Mântuitorului și pregătirea pentru punerea în mormânt.

 

Urmăriți Impact.ro și pe