Șanse mici ca România să aibă capacităţi de producere a energiei eoliene în Marea Neagră până în 2030: „Ar trebui să se alinieze stelele ca să se întâmple acest lucru”

Elena Avramescu 10.01.2023, 14:39
Șanse mici ca România să aibă capacităţi de producere a energiei eoliene în Marea Neagră până în 2030: „Ar trebui să se alinieze stelele ca să se întâmple acest lucru”

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, nu crede că România va avea capacităţi de producere a energiei eoliene în Marea Neagră, până în anul 2030. Chiar dacă nu exclude complet acest lucru, este de părere că decursul va fi unul extrem de greu de parcurs.

Capacităţile de producere a energiei eoliene în Marea Neagră

„Sincer să vă spun, eu sunt sceptic că, până în 2030, România va avea capacităţi de producere a energiei eoliene în Marea Neagră, pentru că ar trebui să se alinieze stelele ca să se întâmple acest lucru. Nu exclud în totalitate, dar va fi foarte, foarte dificil şi ar trebui să începem să lucrăm la aceste proiecte… de ieri. Ce ar trebui să se întâmple în 2023, 2024, 2025 ca să ne asigurăm că, până în 2030, să avem 5GW sau măcar 3GW de producţie în Marea Neagră?

E regretabil că Ministerul Energiei nu este aici. Toate aceste lucruri ar trebui gândite oarecum într-o coordonare. Dacă ne propunem ca, în continuare, să avem un consum de 6 – 7000 de MW e foarte uşor de atins independenţa energetică. În schimb, dacă vrem un viitor sustenabil pentru România şi vrem în continuare să fim parte a Uniunii Europene, cu o dezvoltare economică ambiţioasă, va trebui să ne gândim foarte serios la anul 2050”, a spus Nagy-Bege.

Lege pentru reglementarea productiei de energie eoliana din offshore
Lege pentru reglementarea productiei de energie eoliana din offshore

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a ținut să mai precizeze că până în anul 2050, este absolut necesar să avem date despre consum, precum şi despre cine vor fi consumatorii.

„Ce vrem să facem până în 2050, care ar trebui să fie consumul, cine ar trebui să fie consumatorii şi nu mă refer numai la consumul casnic. Consumul casnic se acoperă indiferent dacă electrificăm sau nu electrificăm şi cred că este cea mai mică provocare din sectorul energetic.

Trebuie să ne gândim cum vrem să arate economia şi industria României până în 2050. Progres va exista, este inevitabil, dar depinde doar de ambiţia noastră să progresăm, dacă acest progres va fi unul mediu, mediocru, care se va ascunde în statisticile europene în 2050, sau având în vedere potenţialul energetic al României, de producere a energiei în Marea Neagră offshore wind, gaze naturale, solar, toate acestea gândite împreună. Personal, sunt sceptic că, până în 2030, vom putea să facem aceste investiţii”, a mai spus acesta.

În acest sens, este foarte important ca până la sfârșitul anului 2023 România să aibă o lege pentru energia eoliană offshore, un acord cel puţin cu Bulgaria şi o schemă de sprijin pentru contracte de diferenţă pentru eolian pentru a putea exista investiţii în Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...