O nouă lege lege pentru reglementarea producţiei de energie eoliană din offshore. George Niculescu: „Marea Neagră reprezintă o oportunitate”

Elena Avramescu 15.06.2022, 15:08
O nouă lege lege pentru reglementarea producţiei de energie eoliană din offshore. George Niculescu: „Marea Neagră reprezintă o oportunitate”

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat în cursul zilei de miercuri faptul că Marea Neagră reprezintă pentru sistemul energetic naţional o reală oportunitate, astfel că rolul tutror este de a capitaliza aceste oportunităţi şi, de aceea, la nivelul ministerului se lucrează intens la o lege care să reglementeze foarte bine producţia de energie eoliană din offshore.

Lege pentru reglementarea producţiei de energie eoliană din offshore

„Revin la investiţii, în ceea ce priveşte exploatarea surselor indigene, pe care le avem la îndemână noi, la nivel naţional, şi un exemplu bun, atunci când există voinţă şi consens politic: am văzut noua lege offshore cum a trecut într-un mod foarte rapid prin Parlament, într-un mod în care pun în echilibru interesele statului român şi interesele investitorilor în hidrocarburi în Marea Neagră, şi sper să fim capabili să realizăm un cadru legislativ cel puţin la fel de echilibrat şi la fel de bun şi pentru investiţiile în offshore wind pentru că, am declarat şi o să mai declar lucrul acesta: cred că Marea Neagră reprezintă pentru sistemul energetic naţional o oportunitate, iar rolul nostru este să capitalizăm aceste oportunităţi şi, de aceea, la nivelul ministerului lucrăm la o lege care să reglementeze foarte bine producţia de energie eoliană din offshore.

Avem foarte multe proiecte, ne focusăm foarte mult pe investiţii, soluţii pentru criza preţurilor şi ţinem în continuare relaţia cu toţi partenerii instituţionali, ANRE-ul (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei , n.r.) şi ministere”, a declarat George Niculescu, la evenimentul „Energy Strategy Summit 2022 – Să construim lanţurile valorice!”, potrivit Agerpres.

Lege pentru reglementarea productiei de energie eoliana din offshore
Lege pentru reglementarea productiei de energie eoliana din offshore

Acesta crede că investiţiile sunt foarte importante în această perioadă pentru a putea depăşi provocările cu care se confruntă sistemul energetic naţional și chiar există un „nivel fără precedent al fondurilor disponibile pentru investiţii, bineînţeles cu accent preponderent pe energia regenerabilă”.

„Vorbim despre call de proiecte, pe 30 iunie se lansează pentru capacităţi de stocare, deci şi flexibilitate în ce priveşte sistemul energetic naţional, în concluzie, nivel fără precedent al fondurilor disponibile pentru investiţii, bineînţeles cu accent preponderent pe energia regenerabilă.

Criza din Ucraina le-a demonstrat tuturor statelor în special din sud-estul Europei că depindem în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale şi ţiţei de un furnizor, şi lucrurile acestea trebuie să se schimbe în viitorul apropiat şi noi facem eforturi considerabile pentru a schimbă această situaţie, şi de a ne diversifică sursele de aprovizionare precum şi rutele prin care ne aprovizionăm cu gaze naturale şi cu ţiţei”, a mai spus George Niculescu.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...