Salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă. Secretul ca să iasă super gustoasă

Emanuela Pană 08.09.2023, 13:40
Salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă. Secretul ca să iasă super gustoasă

Toți iubitorii de preparate cu ciuperci adoră gustul bureților, care se pot servi atât ca fel principal, cât și sub formă de garnitură sau chiar puși la salate. De altfel, bureții se pot conserva pentru sezonul rece, fiind o adevărată delicatesă. Iată cum prepari cea mai bună salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă.  

Rețetă de salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă  

Bureții și ciupercile comestibile nu ar trebui să lipsească din alimentația fiecăruia dintre noi, datorită aportului nutrițional bogat în proteine și minerale. Proteinele din bureți conțin 18 aminoacizi esențiali, care sunt indispensabili pentru organismele vii.  

Consumul de bureți ajută în lupta împotriva anemiei și a stărilor de oboseală, ciupercile fiind recomandate în alimentația diabeticilor. După proteina obținută din soia, ciupercile se clasează pe locul doi în lume. Când vine vorba despre bureți, există mai multe soiuri, printre care: bureți iuți, bureți galbeni, bureți de fag sau barca caprei. 

Ingrediente pentru salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă: 

  • 2-5 kg bureți (ghebe sau hribi) mici; 
  • 3 kg gogoșari; 
  • 1 kg ceapă. 

Pentru sirop:  

  • 2 linguri sare mare; 
  • 8 linguri zahăr; 
  • 1 cană oțet; 
  • 2 căni apă; 
  • 200 ml ulei; 
  • piper boabe; 
  • 3-4 foi de dafin.  

Citește și: Rețetă de bureți iuți. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie?

Cum faci salată de bureți cu gogoșari pentru iarnă? 

Preparatele din ciuperci sunt extrem de apreciate, mai ales atunci când sunt gătite ca la carte. Ciupercile pot fi gătite în diverse moduri, având un gust deosebit și o aromă plăcută. În plus, mâncărurile cu ciuperci sunt ideale pentru zilele de post, când oamenii caută alternative la carne. 

Salata de bureti cu gogosari pentru iarna
Reteta de salata de bureti cu gogosari pentru iarna

Iată cum faci, pas cu pas, cea mai bună salată cu gogoșari pentru iarnă: 

  • Se curăță ceapa, se spală și se taie solzișori; 
  • Se curăță gogoșarii de semințe și se taie feliuțe mici și subțiri; 
  • Se curăță, se spală și se fierb bureții pentru 20-30 de minute; 
  • Se adaugă următoarele ingrediente într-o oală: apă, ulei, oțet, sare, zahăr, boabe de piper și foi de dafin rupte bucăți. Se pune oala pe foc și când începe să fiarbă se adaugă ceapa în sos; 
  • Se lasă amestecul să fiarbă la foc mic, după care se adaugă gogoșarii și bureții fierți; 
  • Se lasă totul să fiarbă la foc potrivit, până ce ardeiul se înmoaie cam pe jumate. Se închide focul și se lasă salata la răcit; 
  • Se pune salata de bureți cu gogoșari în borcane sterilizate și se depozitează la loc uscat și răcoros. 

Vezi și: Gogoșari în oțet rețeta bunicii. Ce trebuie să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie? Vor avea și o aromă deosebită

Ce beneficii are consumul de ciuperci pentru sănătate? 

Ciupercile sunt apreciate pe scară largă pentru savoarea lor, dar și pentru beneficiile uimitoare pentru sănătate. Pline de vitamine și minerale esențiale, ciupercile reprezintă un adaos excelent la dieta fiecăruia, dar și un plus de gust la multe rețete diferite.  

Când vine vorba despre cele mai populare soiuri de ciuperci, ciupercile Crimini sunt unele dintre cele mai utilizate, fiind apreciate în bucătăriile din întreaga lume. Originare din America de Nord și Europa, ciupercile Crimini sunt cunoscute pentru aroma lor delicată și textura cărnoasă.  

Ciupercile sunt recunoscute de mult timp ca fiind o parte importantă a oricărei diete, fiind încărcate de vitamine, minerale și antioxidanți care stimulează sănătatea. În plus, ciupercile au un conținut scăzut de calorii. Cele crescute cu expunere la lumina ultravioletă sunt o sursă bună de vitamina D, o substanță nutritivă importantă în sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. 

Ciupercile reprezintă și o sursă excelentă de zinc – un nutrient vital pentru sistemul imunitar și extrem de necesar pentru a asigura o creștere optimă la sugari și copii. Pe lângă toate beneficiile menționate anterior, cercetătorii au descoperit o serie de alte motive relevante pentru a introduce ciupercile în dieta ta. Iată câteva dintre ele:  

  • ciupercile ajută la scăderea tensiunii arteriale; 
  • stimulează sistemul imunitar; 
  • ajută la pierderea în greutate; 
  • regenerează tensiunea arterială; 
  • combat carența alimentară; 
  • susțin buna funcționare a sistemului reproductiv; 
  • previn tulburările digestive; 
  • întăresc firul de păr și înfrumusețează aspectul tenului.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...