Gogoșari în oțet rețeta bunicii. Ce trebuie să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie? Vor avea și o aromă deosebită

Emanuela Pană 20.08.2023, 16:49
Gogoșari în oțet rețeta bunicii. Ce trebuie să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie? Vor avea și o aromă deosebită

Încă puțin și toamna își va intra în drepturi, ceea ce înseamnă că începe sezonul conservelor. Pe lângă compot, gem, dulceață și zacuscă, gospodinele asigură în această perioadă și murăturile pentru iarnă. Iată cum prepari, pas cu pas, gogoșari în oțet rețeta bunicii.  

Marele secret al gogoșarilor la oțet 

În această perioadă a anului, majoritatea gospodinelor încep să pregătească conservele, zacusca, gemurile și murăturile pentru sezonul rece. Iar când vine vorba de murături, ce poate fi mai gustos pe lângă o friptură fragedă decât niște gogoșari crocanți în oțet?  

Rețetele de murături sunt transmise din generație în generație, iar cele mai delicioase conserve se fac după indicațiile moștenite de la bunici. Prepararea gogoșarilor în oțet nu necesită mult timp, iar rețeta este una cât se poate de simplă. Prin urmare, chiar și cei/cele cu ”două mâini stângi” în bucătărie se pot descurca fără probleme. 

Dacă sunt preparați după rețeta clasică, gogoșarii în oțet au marele avantaj că rămân crocanți și aromați pe toată perioada în care sunt depozitați în cămară. În plus, aceste murături sunt și pline de vitamine. 

Gogoșari în oțet rețeta bunicii, pas cu pas 

Gogoșarii reprezintă salata ideală pentru diverse preparate în sezonul rece. Însă, pentru a putea savura niște murături senzaționale, importantă este rețeta. Printre trucurile știute de bunici se numără adăugarea unei frunze de dafin în borcan pentru o savoare deosebită și pentru a împiedica înmuierea ardeilor. 

Gogoșari în oțet rețeta bunicii, ingrediente:  

  • 5 kg de gogoșari;
  • 5 l de apă; 
  • 1 l de oțet; 
  • 2 linguri de ulei (opțional); 
  • boabe de piper; 
  • boabe de muștar; 
  • foi de dafin; 
  • hrean; 
  • sare și zahăr după gust.  

Gogoșari în oțet rețeta bunicii, mod de preparare: 

  1. Se spală gogoșarii și se taie în bucăți potrivite; 
  2. Se pregătește un fel de saramură din următoarele ingrediente: apă, oțet, ulei, zahăr, piper, boabe de muștar și foi de dafin; 
  3. Se pune compoziția la fiert, la foc mediu; 
  4. Se potrivește totul după gust; 
  5. Când saramura începe să dea în clocot, se adaugă gogoșarii, pe rând, și se învârte constant cu paleta cu găuri până ce ardeii își schimbă culoarea; 
  6. Gogoșarii nu trebuie lăsați prea mult pe foc, întrucât se înmoaie; 
  7. Se scot gogoșarii din saramură și se așează în borcane, fără să se preseze; 
  8. După ce gogoșarii au fost așezați în borcane, se adaugă hreanul spălat, curățat și tăiat în prealabil. La un borcan de 800 de grame sunt suficiente trei bucăți de hrean.  

Citește și: Rețeta de gogoșari pentru leneși. Trucul simplu și rapid prin care poți să pregătești conserve pentru iarnă

Alte trucuri și sfaturi 

După ce totul a fost așezat în borcane, se adaugă saramura caldă, iar mirodeniile care au rămas pe fundul vasului se împart uniform, cu o lingură, în fiecare borcan. O singură frunză de dafin este de ajuns pentru un borcan de gogoșari la oțet.  

Gogosari in otet reteta bunicii
Gogosari in otet reteta bunicii

Se leagă borcanele la gură cu celofan sau se capsează, iar mai apoi se depozitează în cămară, înveliți în pături, până a doua zi. Pentru a nu rămâne bule de aer în borcan, se apasă ușor gogoșarii cu o lingură de lemn sau se scutură ușor borcanul. 

Un alt sfat ar fi să folosești doar sare neiodată, specială pentru murături. Dacă îți plac murăturile făcute ca la bunica, nu ai cum să nu încerci castraveți murați cu apă rece și gogoșari în sos de muștar

Gogoșari murați cu miere, rețetă 

Ingrediente: 

  • 5 kg de gogoșari; 
  • 1 l oțet de 9 grade; 
  • 3 l de apă; 
  • 250 gr de miere; 
  • 400 gr de zahăr; 
  • foi de dafin; 
  • boabe de muștar; 
  • boabe de piper; 
  • hrean și bucățele de conopidă; 
  • 125 gr de sare. 

Mod de preparare: 

  1. Se curăță gogoșarii, se spală și se scurg, după care se taie în bucățele (în 4 sau 8 felii); 
  2. Se fierbe apa împreună cu oțetul, sarea, zahărul, mierea și mirodeniile; 
  3. Se oparesc, pe rând, gogoșarii în amestec, după care se scot și se lasă la răcit. Se păstrează apa cu oțet și miere în care au fost opărite bucățile de ardei; 
  4. Se pun în borcane boabele de muștar, câteva bucățele de hrean, foile de dafin și boabele de piper, iar mai apoi se așează gogoșarii și conopida, alternați cu bucățelele de hrean; 
  5. Se toarnă compoziția cu apă, oțet și miere în fiecare borcan și se mai lasă puțin; 
  6. Se mai completează cu puțin oțet și se închid borcanele cu capace ermetice sau celofan. 

Ar trebui să obții cam 6 borcane de 800 de grame. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...