Încă puțin și toamna își va intra în drepturi, ceea ce înseamnă că începe sezonul conservelor. Pe lângă compot, gem, dulceață și zacuscă, gospodinele asigură în această perioadă și murăturile pentru iarnă. Iată cum prepari, pas cu pas, gogoșari în oțet rețeta bunicii.
În această perioadă a anului, majoritatea gospodinelor încep să pregătească conservele, zacusca, gemurile și murăturile pentru sezonul rece. Iar când vine vorba de murături, ce poate fi mai gustos pe lângă o friptură fragedă decât niște gogoșari crocanți în oțet?
Rețetele de murături sunt transmise din generație în generație, iar cele mai delicioase conserve se fac după indicațiile moștenite de la bunici. Prepararea gogoșarilor în oțet nu necesită mult timp, iar rețeta este una cât se poate de simplă. Prin urmare, chiar și cei/cele cu ”două mâini stângi” în bucătărie se pot descurca fără probleme.
Dacă sunt preparați după rețeta clasică, gogoșarii în oțet au marele avantaj că rămân crocanți și aromați pe toată perioada în care sunt depozitați în cămară. În plus, aceste murături sunt și pline de vitamine.
Gogoșarii reprezintă salata ideală pentru diverse preparate în sezonul rece. Însă, pentru a putea savura niște murături senzaționale, importantă este rețeta. Printre trucurile știute de bunici se numără adăugarea unei frunze de dafin în borcan pentru o savoare deosebită și pentru a împiedica înmuierea ardeilor.
Citește și: Rețeta de gogoșari pentru leneși. Trucul simplu și rapid prin care poți să pregătești conserve pentru iarnă
După ce totul a fost așezat în borcane, se adaugă saramura caldă, iar mirodeniile care au rămas pe fundul vasului se împart uniform, cu o lingură, în fiecare borcan. O singură frunză de dafin este de ajuns pentru un borcan de gogoșari la oțet.
Se leagă borcanele la gură cu celofan sau se capsează, iar mai apoi se depozitează în cămară, înveliți în pături, până a doua zi. Pentru a nu rămâne bule de aer în borcan, se apasă ușor gogoșarii cu o lingură de lemn sau se scutură ușor borcanul.
Un alt sfat ar fi să folosești doar sare neiodată, specială pentru murături. Dacă îți plac murăturile făcute ca la bunica, nu ai cum să nu încerci castraveți murați cu apă rece și gogoșari în sos de muștar.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Ar trebui să obții cam 6 borcane de 800 de grame.