S-a votat legea împotriva violenței online în România. La ce pedepse se poate ajunge

Andrei Cezar 06.07.2020, 18:39

Agresorii online vor avea de-a face cu legea de acum înainte. Actul normativ împotriva bullyingului pe internet a fost votat și promulgat de președintele României. Astfel, cine va hărțui, amenința sau discrimana alte persoane pe rețelele de socializare va primi pedepse similare cu cele ale agresorilor din cazurile de violență domestică.

La ce pedepse se poate ajunge în cazul violentei online

Odată cu amploarea pe care au luat-o rețelele de socializare, au apărut tot mai multe cazuri de violență online. Victimele sunt de toate vârstele, de la copii, până la persoane mature, iar fără o lege care să îi protejeze de agresori, consecințele pot fi chiar fatale.

Guvernul a avut în vedere un astfel de act normativ care să descurajeze violența în mediul online, încă de la începutul acestui an. În luna iunie legea a trecut de Camera Deputaților, iar vineri a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legiuitorul a dorit ca acest tip de violență să fie încadrat în legea violenței domestice pentru că, pornind din mediul online se poate ajunge la aceleași consecințe: violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială.

„Astfel, sancționarea contravenientului care a săvârșit acte de violență cibernetică, în situația în care fapta săvârșită nu are caracter penal, se supune regimului sancționator prevăzut de Legea nr. 217/2003, dar și a legislației speciale care prevede protejarea datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată. Din moment ce noțiunea de violență cibernetică este inclusă în noțiunea de violență domestică (va fi, când proiectul devine lege – n.red.) (…) este evident faptul că orice manifestare de violență cibernetică va avea același regim sancționatoriu ca cel prevăzut în cazul violenței domestice.”, este concluzia inițiatorilor propunerii.

S-a votat legea împotriva violenței online în România. La ce pedepse se poate ajunge
S-a votat legea împotriva violenței online în România. La ce pedepse se poate ajunge

Ce tip de violențe se încadrează la violența online

Spectrul violenței cibernetice este foarte vast. De aceea legiuitorul a introdus în textul actului normativ prevederi clare cu privire la acest aspect care cuprind: „hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima„.

Urmăriți Impact.ro și pe