REPORTAJ

S-a ținut sau nu Piedone de cuvânt după ce a promis tarabele sociale? Ce se întâmplă, de fapt, în piețele din Sectorul 5

Andrei Cezar 08.04.2021, 21:11

Primăria Sectorului 5 al Capitalei pune la dispoziția persoanelor care vând fructe sau legume în cantități mici, tarabe gratuite în jurul piețelor. Primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat că vor fi amplasate câte 10 tarabe în fiecare piață. Numai că din cele 6 târguri pe care le-am vizitat, doar într-unul singur au fost amenajate tarabe suplimentare.

Piețele din Sectorul 5, dotate cu tarabe sociale

Nu de puține ori am fost revoltați de atitudinea polițiștilor față de bunicuțele, bătute și așa de soartă, care încercau să își vândă cele câteva legături de pătrunjel pe trotuar. Oamenii în uniformă se năpusteau peste bătrâni cu procesele verbale de amendă, de parcă bieții oameni ar fi fost niște personaje feroce. Astfel de imagini au creat de multe ori vâlvă în societate și o imagine proastă instituției de ordine publică.

Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute și a oferi bătrânilor posibilitatea de a-și comercializa legumele fără a mai fi puși pe fugă, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a găsit soluția ca în preajma fiecărei piețe din sectorul pe care îl păstorește să amenajeze 10 tarabe sociale.

”Bunicuțele care vând câteva fructe sau legume pe străzile din apropierea piețelor vor avea acces gratuit la tarabele din piețe. Începând de mâine, Poliția Locală Sector 5 nu va mai sancționa acele bunicuțe care vând câteva legături de pătrunjel la colțul străzii sau pe străzile din apropierea piețelor din sector. Am dispus ca Administrația Piețelor să pună la dispoziția acestora 10 tarabe în fiecare piață, total gratuit. Sunt persoane care vând câteva fructe sau unul, două borcane de murături și pentru ele aceste venituri reprezintă pâinea pe care o pun pe masă. Nu sunt de acord să dăm amenzi acestor persoane. Mai bine le ajutăm să supraviețuiască.”, a anunțat edilul pe contul său de facebook.
Tarabe sociale in Piata Rahova
Tarabe sociale in Piata Rahova

La Piața George Coșbuc găsești doar flori

Inițiativa a fost extrem de apreciată de urmăritorii virtuali ai primarului. Totuși, nu în fiecare piață se găsesc astfel de tarabe. De fapt, din cele șase pe care le-am vizitat, în doar una singură există.

Piața George Coșbuc este cunoscută de bucureșteni ca ”Piața de flori”. Este de la sine înțeles că aici comercianții nu vând altceva decât flori. Dar pentru că Popescu Piedone s-a referit la ”fiecare piață” din Sectorul 5 am considerat că este corect să vizitez fiecare târg unde pot fi amplasate tarabele sociale. Cum era de așteptat, în Piața George Coșbuc nu există comercianți de fructe și legume. ”Aici vindem doar flori. Nu am văzut nicio tarabă de când sunt eu aici”, îmi spune una dintre vânzătoare. ”Dacă vreți fructe și legume mergeți la Piața Chirigiu , puțin mai în față”, continuă femeia. După câteva discuții scurte cu alți comercianți pornesc într-acolo.

Complexul Comercial Chirigii se află la câteva sute de metri, pe Calea Rahovei. Aici, oamenii vând de toate: flori, obiecte sanitare sau de uz casnic, jucării, aparatură electronică. Un singur comerciant are la vânzare produse alimentare. În fața unui chioșc, legumele sale sunt așezate în lădițe pe un rastel, însă nici vorbă de tarabe sociale. Îl întreb pe unul dintre vânzători dacă a auzit de inițiativa primarului. Dă nedumerit din umeri și îmi spune că ”nu a văzut așa ceva la ei”.

Piata 13 Septembrie
Piata 13 Septembrie

Piața 13 Septembrie, o clădire dezafectată

Piața 13 Septembrie de pe strada Antiaeriană se află într-o stare avansată de degradare. De ani buni nu mai este folosită, iar acum clădirea zace într-o paragină de nedescris. Geamurile sunt sparte, de pe ziduri cade tencuiala, iar stâlpii de rezistență par că nu mai pot susține plafonul. De asemenea, pe acoperișul clădirii au crescut arbuști.

În 2017, primarul de atunci al Sectorului 5, Daniel Florea, declara că Piața 13 Septembrie va intra într-un ”amplu proces de refacere”.

„Trebuie să păstrăm neapărat şi rolul de piaţă, dar avem idei despre cum va fi folosit spaţiul respectiv. După ce vom alege o soluţie, să vedem ce vom face acolo în afară de piaţă, vom avea şi o estimare a costurilor care vor rezulta în urma studiilor de fezabilitate.”, declara edilul atunci.

Nici până în ziua de astăzi nu au fost începute lucrările.

Piata 13 Septembrie
Piata 13 Septembrie

Piața Cotroceni, transformată în supermarket

Deși a rămas piață doar cu numele și un punct de reper pentru cei cu ștate vechi în Capitală, Piața Cotroceni din strada Sfântul Elefterie a dispărut de mulți ani. Clădirea este acum ocupată de supermarketuri, magazine de telefonie mobilă sau farmacii.

Oamenii din zonă își aduc aminte cu nostalgie de acele vremuri. ”Nu mai e de mult piață aici. Au făcut supermarket care are produse de două ori mai scumpe. Au avut interes. Aici e zonă foarte bună.”, îmi spune angajata unei florării.

Aceeași situație o întâlnim și la Piața Ferentari. Un supermarket a luat locul târgului, iar acum nimic nu mai seamănă cu ce era odată. Tarabele și comercianții care să te invite să cumperi de la ei au dispărut, iar despre tarabele sociale pe care Administrația Piețelor ar fi trebuit să le amenajeze, nici nu poate fi vorba.

Tarabe sociale in Piata Rahova
Tarabe sociale in Piata Rahova

Piața Rahova, locul unde bătrânii pot vinde liniștiți

Singurul loc unde găsim tarabe sociale este în Piața Rahova. În urma adoptării regulilor sanitare, ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de Covid-19, comercianții au fost mutați în curtea pieței, iar clădirea a rămas goală pentru a se evita aglomerarea într-un spațiu închis. Vânzătorii de drept cu tarabe închiriate își vând acum produsele într-un cort special amenajat. Fiecare comerciant are spațiul delimitat cu panouri de plexiglas, iar culoarele de circulație pentru cumpărători sunt marcate cu sens de intrare și ieșire.

În afara cortului au fost amplasate 8 tarabe sociale pentru cei care nu au posibilitatea materială să închirieze un spațiu în interiorul pieței. Câteva femei în etate și-au expus bruma de produse pe care încearcă să le vândă trecătorilor. Câteva legături de ceapă și usturoi și frunze de ștevie sunt tot ce îți pot oferi bunicuțele cu mâinile brăzdate de munca la câmp. Au privirea blajină, iar în ochi li se citește recunoștința pentru faptul că au fost lăsate să își vândă în tihnă produsele.

”Îi mulțumim domnului primar că a făcut gestul acesta pentru noi”, îmi spune una dintre ele.

”Vindeam pe trotuar, aici, în fața pieței. Venea poliția, ne alunga, noi ne întorceam să vindem ce mai aveam. Noi nu vrem decât să câștigăm un bănuț că suntem amărâți.”, îmi spune o altă femeie.

Tarabe sociale in Piata Rahova
Tarabe sociale in Piata Rahova

Doamna Stela locuiește în comuna Vlașca din județul Giurgiu. Cu toate că are probleme de sănătate și se deplasează cu ajutorul unui baston, având și pareză la una dintre mâini, face naveta de două ori pe săptămână la București cu verdețurile pe care le are în grădină. Trecută prin greutățile vieții, doamna Stela a învățat să prețuiască lucrurile mărunte. Se bucură ca un copil când vede că o gărgăriță îi poposește în palmă. În timp ce ocrotește gingaș necuvântătoarea, îmi spune că după o zi de stat în picioare i-ar fi prins bine ca primarul să se fi gândit să le pună la dispoziție și ceva pe care să se poată așeza.

”Am mers să mă așez pe piatra aia, dar m-a luat doamna polițistă și m-a adus înapoi aici. Mi-a zis să stau lângă marfă ca să o pot vinde.”,  povestește femeia.

Potrivit primăriei, agenții locali din Sectorul 5 vor informa persoanele vârstnice care vând pe străzile din jurul piețelor din sector că au la dispoziție, total gratuit, tarabe unde își pot comercializa într-un mod civilizat cele câteva fructe sau legume. În plus, organizatorii de târguri din sector au obligația să asigure, în mod gratuit, un număr de aproximativ 10 tarabe pentru persoanele vârstnice care comercializează cantități mici de legume și fructe.

Urmăriți Impact.ro și pe